Wethouder Gerben van Duin presenteert samen zijn financieel deskundige Sven Frijlink een positieve meerjarenbegroting
Wethouder Gerben van Duin presenteert samen zijn financieel deskundige Sven Frijlink een positieve meerjarenbegroting

Meerjarenbegroting schetst een rooskleurige toekomst

Politiek Politiek

begroting ♦ Noordwijk lijkt vruchten te kunnen gaan plukken van jarenlang behoudend financieel beheer. Deze week presenteerde het college in de persoon van wethouder van Duin de cijfers. Met grootse plannen om grote projecten te gaan realiseren.

'Er heerst op dit moment een andere sfeer dan toen ik 15 jaar geleden mijn eerste begroting presenteerde', aldus Gerben van Duin. 'In die tijd was er een andere boodschap in een boekwerk met kleurenfoto's waarop de donkere wolken zich boven Noordwijk samen pakte'. De boodschap bij het presenteren van de meerjarenbegroting tot 2020 in de Oude Raadzaal was er een waarbij de sterren twinkelden. Want Noordwijk is in de ban van de 7 sterrenbadplaats. De boodschap die doorklonk was dat het college vindt dat zij volledig op koers liggen in de uitvoering van het college werkprogramma. Een positief bericht was daarnaast dat de rijksoverheid voor de komende jaren onverwacht extra geld stort in de algemene uitkering naar de gemeente. Bovendien gaat er een behoorlijk bedrag worden geïncasseerd aan bouwleges, omdat door het herstel in de economie er meer activiteiten zijn waar te nemen.

Duurzaamheid

Wethouder van Duin vraagt aandacht voor de duurzaamheid. In zijn eigen portefeuille is geld uitgetrokken om op de sportaccommodaties Led verlichting te installeren, want er is ingezet op een energieneutraal Noordwijk in 2030. Daarom is er veel aandacht voor de verduurzaming binnen de gebouwen van de gemeente. In dit kader moet er ook snel een nieuw afvalbeleidsplan worden geformuleerd.

Belasting omlaag

De roep van hondenbezitters om de hondenbelasting helemaal af te schaffen wordt niet gehoord. Maar toch is er een handreiking, want voor het eerst sinds jaren komt er een verlaging van het bezit op een viervoeter. Hierdoor wordt het tarief aangepast aan dat van de meeste gemeenten in onze omgeving. Ook is gesleuteld aan de rioolbelasting die nu geldt bij garageboxen en ondergrondse parkeerplaatsen. De eigenaren kunnen rekenen op een halvering van het geldende tarief. Op het gebied van belasting kon ook worden vastgesteld dat de toeristenbelasting weer in de lift zit. De komende jaren zal er jaarlijkse € 100.000,- extra kunnen worden bijgeschreven dan er eerder was begroot.

Jeroensplein op de schop

Noordwijk binnen kan zich op gaan maken voor de ontwikkeling en uitvoering van de revitalisering van het Jeroensplein. In samenhang met Kerkstraat en Kloosterplein wordt de historische dwaling zo snel mogelijk hersteld. Dit college ziet de noodzaak om de infrastructuur rondom het winkelgebied te verbeteren en daarmee de toegankelijkheid te bevorderen. Bovendien gaat het Kloosterplein een andere uitstraling krijgen. Voor de Kerkstraat en ook voor K.W. Boulevard en Hoofdstraat staat er fonkelnieuw straatmeubilair op het programma .

Verlengde Beeklaan

De ontsluiting van Noordwijk via de verlengde Beeklaan voor aan- en afvoer van verkeer van en naar de N206 krijgt als het aan het college ligt snel gestalte. Samen met provincie en Rijnland wordt gewerkt om de besluitvorming nu in een stroomversnelling te krijgen. Noordwijk houdt rekening voor 2019 met een netto investering van €7 miljoen.

Informatiebeveiliging

'Informatiebeveiliging is een permanent speerpunt van de gemeente. Beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van alle vormen van informatie is essentieel voor de continuïteit van de informatievoorziening', zo meldt het college. Er komt een beveiligingsfunctionaris, CISO (Chief Information Security Officer) alsmede een functionaris gegevensbescherming (FG) ten behoeve van privacy in het kader van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Ook Noordwijk wordt ten aanzien van informatiebeveiliging ondersteund door de Informatiebeveiligingsdienst voor Nederlandse Gemeenten, die de gebruikers moet behoeden voor virussen en cyberaanvallen.

Uit de krant