Afbeelding

Mooiste natuurgebied?

Algemeen Duinenpraat

Het is u vast niet ontgaan. Deze maand is de verkiezing van het Mooiste natuurgebied van Nederland (www.mooistenatuurgebied.nl). En ik zal gelijk maar eerlijk zijn. Ik ga stemmen. Want vraag aan een boswachter welke natuur hij het mooist vindt. Dan zal dat één van die prachtige landschappen zijn, die ons eigen land rijk is. Een rijkdom waarvan we ons als Nederlanders nog niet eens zo bewust zijn.

We zitten midden in de trektijd. Duizenden vogels verlaten ons land op weg naar het zuiden, tienduizenden vogels maken hier een korte stop en vliegen weer verder en honderdduizenden vogels komen uit het hoge noorden naar ons land om hier de winter door te brengen. De aantallen mag je van mij rustig uitwisselen tussen de wegtrekkers, doortrekkers en wintergasten. Maar al deze vogels zien ons land vanuit de lucht. Een perspectief dat wij zelf zelden zien, maar wel een perspectief van waaruit veel beter te zien is waarom ons land zo bijzonder is.

Alleen wie na een vliegreis terugkeert op Schiphol krijgt een dergelijk bijzonder beeld van ons land. Of misschien een minder kostbare manier: start Google Earth op op de computer, zet alleen de satellietweergave aan en zoom uit tot je een overzicht hebt van ons land. Draai dan de kaart alsof je op het zuidpuntje van Limburg staat. Het woord dat bij dat beeld hoort is: rivierdelta. Maar heel weinig plekken op deze aardbol zien er zo uit. Als je verder landinwaarts Europa in gaat, wordt het een eenvormige saaie groene massa tot je bij de Alpen komt. En ga je de zee op, dan is het al snel eenvormig blauw.

Maar binnen die delta - ons land dus - is een enorme afwisseling van natuurgebieden; hoge beboste zandgronden afgewisseld met heidevelden, zoet- en zoutwater getijdengebieden die eilanden omspoelen, stroomgebieden van rivieren. En daar waar waar ons land ophoudt, daar aan die rand van Europa ligt een uniek gebied. Een natuurgebied waar miljoenen mensen wonen maar waar ook een ongekende rijkdom aan dier- en plantsoorten leeft: de Hollandse duinen.
Nu is de duinzone breder dan u misschien denkt, want op de oude duinen liggen prachtige Hollandse landgoederen, zoals Huis ten Bosch in het Haagse Bos, kasteel Duivenvoorde, de Horsten, 't Zand, Leeuwenhorst, de Keukenhof. En dat is het topje van de ijsberg, want volgens het Erfgoedhuis Zuid Holland liggen er in de duin en bollenstreek zo'n 93 Landgoederen en buitenplaatsen. Niet voor niets dat de Hollandse Duinen met zo'n breed pallet aan puur Hollands landschap en cultuur meedingt naar de titel Mooiste natuurgebied van Nederland.

En nu mogen we kiezen welk gebied het mooiste natuurgebied van Nederland is. Een Nederlands natuurgebied waar we in binnen- en buitenland trots op kunnen zijn. Ik weet wel waar ik op stem. Jij ook?

Uit de krant