Taetske Visser verving burgemeester Rijpstra als voorzitter van de raad.
Taetske Visser verving burgemeester Rijpstra als voorzitter van de raad.

Gemeenteraad wil eigen bevoegdheid niet prijsgeven

Politiek

Noordwijk zou de IT bijzonder goed op orde hebben. Zo goed dat ambtelijk Noordwijkerhout naar Noordwijk komt om daar gebruik van te maken. En wel in intensieve samenwerking .

Al vanaf vorig jaar november probeert men deze samenwerking vorm te geven. Alle mogelijkheden op het gebied van Automatisering, Informatisering, BAG & BGT, Financiën en Personeel zijn gezamenlijk bekeken. En de oplossing is dat nu dat Noordwijk als centrumgemeente Noordwijkerhoutse ambtenaren in ons gemeentehuis aan het werk gaat zetten. Noordwijk moet wel €840 000,-extra geld investeren maar het zou op termijn winst moeten brengen. Er zou daarnaast sprake zijn van kwaliteitsverbetering en inperking van kwetsbaarheid Tevens de mogelijkheid om innovatie te versnellen plus optimaliseren van processen en beleid en dienstverlening. En bovendien zouden er dan minder externen ingehuurd hoeven worden. De samenwerking met Noordwijkerhout op gebied van ICT wordt versneld op verzoek van Noordwijkerhout. Volgens het college zou Noordwijk op dit gebied al jaren de sterkste zijn in de Bollenstreek. Of meer gemeenten kunnen meedoen of hoe groot een samenwerking moet zijn voor optimaal rendement bleef onduidelijk. Het college wilde dit echter beperkt houden. Van Bockhove was kritisch: 'Er worden besparingen beloofd maar er dreigen alweer meerkosten aan te komen'. Het college staat een zeer lichte gemeenschappelijke regeling voor waarbij beide gemeenteraden de bevoegdheid houden om zo nodig naar eigen wensen bij te kunnen sturen.
Uiteindelijk bleek men nog niet volledig gerustgesteld en daarom is er volgende maand een extra raadsdebat over dit onderwerp.

Onwetendheid binnen de commissie zorgde ook voor een stukje waakzaamheid. De vraag kwam: Is er door al die samenwerking nog wel ruimte voor de noodzakelijke democratische controle vanuit de lokale politiek? De lokale raden geven namelijk op tal van gebieden macht, beslissingsbevoegdheid en sturing uit handen. Zoals bij de ISD, ODWH en Rijnland. Besloten werd dat daarover maar een speciale bijeenkomst moet worden belegd.
Een opmerkelijk feit deed zich in dit verband voor. De commissie zou vanuit de organisatie een presentatie krijgen over de toe te passen parkeernorm bij nieuwe ontwikkelingen. Helaas moest deze worden uitgesteld omdat het onmogelijk bleek om de IT-apparatuur op te starten. Na herhaalde pogingen moest de presentatie worden afgelast.

Archief

Een bedrag van € 13 000,- ten behoeve van archivering bleek aanleiding tot veel vragen. De grote angst van de politiek werd veroorzaakt door de aanwezigheid van schimmel. Zelfs een tweede termijn bleek hierbij noodzaak. Van Bockhove (LSNZ) merkte naar aanleiding hiervan op dat er uitgeven miljoenen euro's vaak minder gesprekstof oplevert.
Hij vroeg ook om uitleg over de termen KPI en metadataschema. Het eerste blijken Kritieke prestatie-indicatoren te zijn waaraan valt af te lezen of een organisatie de doelstellingen kan halen.
Een metadataschema is de manier van vastleggen in de archivering. Volgens de wethouder in een boomstructuur waardoor iedereen het makkelijk kan vinden.


Economie

Inmiddels is iedereen ervan overtuigd dat de Noordwijkse economie gestimuleerd dient te worden. Ondernemers zien kansen dit gezamenlijk te doen maar dat kan slechts als iedereen bereid is om mee te investeren. Omdat vele ondernemingen niet thuis geven is er frustratie bij de groep die wel wil. Gekeken is naar andere gemeenten waar een Ondernemingsfonds de oplossing zou zijn geweest. De gemeenteraad volgde het advies van de NOV op en ook hier komt er nu een ondernemingsfonds. Dit in nadrukkelijke samenhang met een Ontwikkeling- en Innovatiefonds. Waarvoor jaarlijks € 100 000,- beschikbaar komt. De problemen in het uitgaansgebied staan direct al op de agenda. Men wil werken aan een actieprogramma met nieuwe, aansprekende horecaformules en herinrichting van de openbare ruimte.

Uit de krant