Ondergronds de nieuwe riolen, bovengronds nieuwe bestrating en veel aandacht voor parkeren en groen in Boerenburg. | Foto: Wim Siemerink
Ondergronds de nieuwe riolen, bovengronds nieuwe bestrating en veel aandacht voor parkeren en groen in Boerenburg. | Foto: Wim Siemerink

Derde fase van herinrichting Boerenburg fase is in voorbereiding

Politiek

Een grote supermarkt als trekker voor Hoofdstraat Koopcentrum. De Noordwijkse politiek denkt hiermee de Noordwijkse economie een goede dienst te bewijzen.

Deze maand kan de gemeenteraad akkoord gaan met het voorstel van B&W om de ontwikkelaar Hoorne Vastgoed ter wille te zijn en in de procedure de coördinatieregeling toe te passen. Dat betekend dat de aanvraag voor een omgevingsvergunning en de wijziging in het huidige bestemmingsplan in een en dezelfde procedure worden gevoerd.
Het gaat over de herontwikkeling van het parkeerterrein aan de Maarten Kruytstraat en de A. van Rooyenstraat. Ter plekke komt een supermarkt in combinatie met een versmarkt met een oppervlakte van 2350 m². Maar er komt meer. Want op aandringen van de politiek komen er toch boven de supermarkt totaal 42 wooneenheden waarvan 11 koopwoningen, 18 vrije sectorwoningen en 13 sociale koop appartementen. Met oppervlakte van respectievelijk 105 m², 70 m² en 65 m².
Natuurlijk is er hierbij nadrukkelijk parkeerruimte nodig voor bewoners en de bezoekers van de supermarkt. Inmiddels zijn in de parkeerplannen het aantal parkeerplaatsen ingetekend. Er komen ruim 50 parkeerplaatsen op het dak van de supermarkt die natuurlijk bestemd zijn voor de bewoners van de eerder genoemde 42 woningen. En er komen er bijna 100 in een ondergrondse garage.


Wabo

De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, afgekort Wabo, is hier van toepassing en zal dus samen met de bestemmingsplanprocedure worden gevoerd. Het college benadrukt in een bijlage het belang van het plan en wijst daarbij op het voornemen van Hoorne om de locatie die Vomar Voordeelmarkt achterlaat aan het Jan Kroonsplein in te brengen in een integrale herontwikkeling. Deze herinrichting van het gebied Jan Kroonsplein is noodzakelijk om uiteindelijk voldoende parkeerruimte te creëren. Er circuleren inmiddels al enkele plannen. Een herontwikkeling hier lijkt echter nog ver weg omdat de gemeente te maken heeft met een diverse grondeigenaren.


Voor de Maarten Kruyt rekent het college er op dat na het doorlopen van de procedures over circa 6 maanden de omgevingsvergunning en het bestemmingsplan voor de Maarten Kruyt onherroepelijk zijn. Op welke termijn er daadwerkelijk gewinkeld gaat worden in deze nieuwe super is natuurlijk afhankelijk van veel factoren.


Boerenburg

De heftige regens van dit jaar hebben in Boerenburg niet gezorgd voor ernstige overlast in de woningen. Wel gaf de afvoer van regenwater via het riool af en toe wat overlast. Over enige tijd zal dit echter geheel tot het verleden behoren. Want Boerenburg heeft te maken met een facelift van de wijk. Omdat gehouden rioolinspecties aantonen dat het rioolstelsel in Boerenburg last heeft van wortelingroei, lekkages, ingezakte leidingen van huisaansluitingen en er bovendien heel veel overlast is van ongedierte, moet de totale rioolvoorziening op de schop.


Hoewel normaliter rioolstelsels langer mee moeten kunnen dan 50 jaar is uitstel in Boerenburg niet meer verantwoord. Bovendien is er het noodzakelijke onderhoud van de bestrating en de groenvoorziening. In totaal een behoorlijke klus en daarom wordt de wijk in 6 fases aangepakt. Inmiddels is men toe aan de derde fase. Dit betreft dus weer een deel van de wijk. Met name een deel van de Clusiusweg), Gruenepad, Sandauwhof, Stakman Bossestraat. Graaf Albrechtstraat, Jacoba van Beierenlaan, Jan van Heusdenstraat, Wigboldstraat, Stevenstraat en de Leeuwenhorstlaan krijgen er mee te maken.

De bestrating van de wegen en parkeerplaatsen zal worden vervangen. Tevens gaat de gemeente een extra schoonwaterriool aanleggen. Terwijl het vuilwaterriool geheel wordt vervangen. Wat moet leiden tot een verbetering van het rioolstelsel in geheel Noordwijk binnen.

Uit de krant