Het groen zit nog maar net aan de bomen maar Landgoed Leeuwenhorst is jaarrond mooi.
Het groen zit nog maar net aan de bomen maar Landgoed Leeuwenhorst is jaarrond mooi. Foto: Piet Broekhof

Bezoek Landgoed Nieuw Leeuwenhorst op Dag van het Kasteel

Activiteiten

Tweede Pinksterdag, maandag 29 mei, is het de Dag van het Kasteel. 

Het is dan dé mogelijkheid om Landgoed Nieuw Leeuwenhorst eens van dichtbij te bekijken. Nagenoeg allemaal op één lijn tussen het Westland en Hillegom bevinden zich interessante en soms verrassende historische plekken. Buiten deze Landgoederenzone liggen verspreid over de provincie nog een paar landgoederen en buitenplaatsen die meedoen aan de Dag van het Kasteel. Dit jaar is het mogelijk om in Zuid-Holland meer dan twintig kastelen, buitenplaatsen en landgoederen te bezoeken en deel te nemen aan activiteiten.

Wandeling met Marca Bultink 

Om 14.00 uur en om 15.00 uur is het mogelijk om mee te doen aan de Dijkenburg-wandeling op Landgoed Nieuw Leeuwenhorst in Noordwijkerhout, verzorgd door Marca Bultink. Zij loopt de Dijkenburgroute (1,5 km) en vertelt onderweg over de geschiedenis van de buitenplaats Dijkenburg, over de spiegelvijver en koepelberg, maar ook over het landgoed Nieuw Leeuwenhorst tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vooraf opgeven is vereist via marcabultink@planet.nl. Graag de voorkeur aangeven: 14.00 of 15.00 uur.

Fietsroutes door het afwisselende landschap

De auto laten staan en liever op de fiets een rondje maken? Speciaal voor de Dag van het Kasteel is in Zuid-Holland een aantal mooie fietsroutes uitgezet. Deze voeren ook door het afwisselende Zuid-Hollandse landschap van onder meer het Nationaal Park Hollands Duinen. Meer informatie over de deelnemers, activiteiten en fietsroutes tijdens de Dag van het Kasteel staan op www.dagvanhetkasteel-zh.nl.

Erfgoedlijn landgoederenzone

De provincie Zuid-Holland draagt haar kastelen, buitenplaatsen en landgoederen een warm hart toe. Binnen de erfgoedlijn Landgoederenzone wordt jaarlijks aan vele projecten subsidie verstrekt voor behoud, restauratie en beleefbaarheid van dit unieke erfgoed. Ook worden expertise en ervaringen gedeeld om dit erfgoed zo goed mogelijk voor nu en voor toekomstige generaties te behouden. Deze landgoederenzone, ook Hollands Buiten genoemd, ligt grotendeels in ons Nationaal Park Hollandse Duinen. Het gebied doet al eeuwen dienst als de groene longen van de overvolle randstad. Een mooi gebied om te recreëren, te wonen en kleinschalig te ondernemen.

Uit de krant