Afbeelding
Foto: PR

Oké, wakker worden

Column Binder

Het was een warme vaak zwoele zomer. Waarin het genieten was van vaak tropische omstandigheden die rechtvaardigden dat we af en toe de tijd namen voor een siësta.

Maar inmiddels diende de herfst zich voorzichtig aan, waren er de eerste najaarsbuien en stormachtige windvlagen. Om met Gerard Cox te spreken: ‘Het is weer voorbij, die mooie zomer’.

En nu wakker worden en aan de slag. Dat geldt zeker voor de lokale politici die voor de moeilijke taak staan om de lokale problemen het hoofd te bieden. In raadscommissies trof ik een behoorlijk aantal nieuwe gezichten aan. Het gevolg van de recente verkiezingen die dus niet alleen een fonkelnieuwe partij tot gevolg had maar ook andere partijen van extra spelers en reserves voorzag.

De nieuwkomers maakten direct kennis met de Noordwijkse verhoudingen. Niet wat er in de verkiezingscampagnes overdreven en niet realistisch werd verkondigd: ‘Samenwerking tussen alle partijen, ongeacht de samenstelling van het college.’

Maar zoals ik al voorspelde wordt er in de praktijk geen enkel vervolg aan gegeven.’ Wij tegen zij’, de nieuwkomers hebben direct mogen proeven aan deze geldende normen van oppositie en coalitie. Deze week stonden partijen gewoon weer loodrecht tegenover elkaar bij zoiets eenvoudigs als het vaststellen van een vergaderagenda en het principe van beeldvorming, meningsvorming en besluitvorming. En in dezelfde context het wel of niet ‘met gewicht’ stemmen. Ik zag grote ogen van verbazing bij nieuwkomers en ik begrijp dit. Ik zag weemoedig hoofdschudden van ervaren grijsaards en ik begrijp dit. De keuze over de waarde van aanwezigheid in de vergadering tegenover de waarde van partijvertegenwoordiging in de gemeenteraad, het zal wat.

Ik begrijp de grote ogen en zie al weer vermoeide blikken als het opnieuw gaat over bijzaken. Kom op, wakker worden! De wereld staat in brand. We kennen een maximum aan crisissen, ook lokaal. Nieuwe manieren van besturen, politieke stokpaardjes, overdreven koketteren met de macht of nadrukkelijk kiezen voor een calimero-rol, kap er even mee.

Politici moeten bestuurlijk aan de bak. Wat mij betreft op kritische basis met indringende politieke discussies. Maar wel met realistische uitgangspunten, praktische doelstellingen en vooral met respect voor het belang van de Noordwijkers. Ojee, nu moet ik wel meedoen met de idioterie van de politiek. Maar laten we hier direct maar afspreken, als ik het heb over Noordwijkers dan bedoel ik ook Noordwijkerhouters en Zilkers. Anders heb ik het over Binders en Zeeërs. Afgesproken? Overigens roep ik de nieuwkomers ook op om vooral af te zien van irritant gebruik van afkortingen om je status als politicus te accentueren. Kom op! Weg met Bens en Ens. Weg met PKI’s, met PMD’s, met APV, met WABO, met OLO, met DG en WBR. Spreek woorden gewoon uit. Kost echt geen extra tijd en de gewone man is er mee gebaat. O ja, wijs svp de nieuwe gemeentesecretaris hier ook even op.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant