Afbeelding
Foto: PR

Vrije pers

Column Binder

We hebben het allemaal kunnen lezen. Dat Tweede Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) opriep om de BIG-registratie van leden van het Artsen Collectief af te pakken. Simpelweg omdat de geventileerde mening van het collectief haar niet aan stond.

Dat bracht een golf van reacties op gang. Huisarts Felix schreef haar een open brief waarin hij zich afvroeg: ‘Waar is de tijd gebleven dat je als volksvertegenwoordiger je eerst ging verdiepen voordat je onzinnige dingen ging uitkramen?’ Vanuit de journalistiek reageerde Wierd, een autoriteit in de journalistiek: ‘Politici die artsen willen beperken in de uitoefening van hun beroep. Zo meteen wil de politiek nog bepalen wat ik schrijf.’ 

Ik stelde al eerder vast dat in de Noordwijkse gemeenteraad vaak het naspelen van de Haagse politiek aan de orde is. Dus zette zijn suggestie me even aan het denken. Stel dat vanuit de raad zou worden opgeroepen mij monddood te maken… Stel dat er grote advertenties verschijnen met….Stel dat ‘mijn burgemeester’ toe zou geven aan…

Al snel realiseerde ik mij dat onze lokale politici echt nooit zover zouden gaan. Dat onze gemeenteraad de vrije meningsuiting hoog in het vaandel draagt. Dat men vindt dat naast de scheiding van Kerk en Staat een vrije pers een van de belangrijkste waarden in een democratie is en blijft. Ik verdrijf dan ook direct mijn fantasieën. Noordwijkers die de democratie waarderen zullen nooit naar middelen grijpen die je in een bananenrepubliek kan verwachten. Het zou overigens zonde van de energie zijn. Want voor onze raadsleden staan er andere belangrijker zaken op de agenda. Zij hebben voor het afsluiten van deze raadsperiode nog een groot aantal heel belangrijke toekomstbepalende besluiten te nemen. Bovendien moet het vizier richting komende raadsperiode en de daartoe alles bepalende verkiezingen. Want zoals ik het zie, staan we aan de vooravond van de meest intrigerende verkiezingscampagnes van de laatste twintig jaar. Waarin enkel honderden lokale kandidaat-raadsleden zich presenteren op niet minder dan elf kieslijsten. Het wordt een keiharde strijd om de gunst van de kiezers. Hoe dit af gaat lopen? In dit stadium waag ik mij nog niet aan een prognose, dat komt later. Eerdere ruzies en afscheidingen, een fonkelnieuwe partij plus de invloed van de landelijke politiek vragen om meer dan nattevingerwerk. Heel veel zal bovendien afhangen van de kwaliteit van de verkiezingscampagnes. Een vrije en onafhankelijke pers heeft daarin zijn eigen rol met het toetsen van kandidaten op kennis en kunde, het bloot leggen van populisme en onzinnige kretologie. En het zo mogelijk bloot leggen van duister overleg in achterkamertjes.

Straks bezorgt de kiezer Noordwijk weer een nieuwe bekwame gemeenteraad. Die voor iedereen waarneembaar de belangrijke beslissingen neemt. Waarbij een vrije lokale pers dan weer haar bijzondere rol vervult door er opnieuw onbevangen, onafhankelijk en op eigen wijze verslag van te doen.

Uit de krant