Afbeelding
Foto: thv

Sinterklaas

Algemeen Bollenpraat

Wat is er mooier dan het luisteren naar een sprookje. Ik herinner me nog dat juffrouw Dora, in de derde klas van de lagere school, Alleen op de Wereld voorlas. De zwerver Vitalis met het jongetje Remy en het aapje Joli Coeur. Met open mond volgden we wekelijks hun omzwervingen. Later ging je met je ouders naar de Sound of Music of naar de West Side Story.

Sprookjes beheersen eigenlijk ons hele leven. Het gaat over iets wat je graag hoort of ziet. Daar zit wat verandering in. De sprookjes in het nieuws van alledag zijn steeds moeilijker op hun waarde te schatten. Neem alleen al het corona-nieuws. Als alle turbulentie rond de lockdown wegebt en goed afloopt, wordt het echt een sprookje.

Dan de komende verkiezingen: bij de keuze voor een nieuw zwembad was het sprookje van één Noordwijk ver te zoeken. Gelukkig werd het voor de Noordwijkerhouters geen nachtmerrie!

Berust het in stand houden van de bollenvelden op een sprookje? We zullen zien of de voorstanders hun rug recht houden.

Hartverscheurend is het om te zien hoeveel migranten hardnekkig in het sprookje van Europa geloven. Dertig kilometer naar Engeland varen lijkt niet veel. Je kunt bij vertrek uit Frankrijk de krijtrotsen bijna pakken.

Ook het sprookje van de alsmaar oplopende financiële markt is gedoemd te klappen. Rijk worden zonder te werken is voor weinig mensen weggelegd.

Nu toch maar naar de bollen, ook daar gaan sprookjes rond. Vanwege de opwarming van de aarde zou je niet meer hoeven te dekken, maar die strenge winter komt vast nog een keer. De Elfstedentocht is een ander verhaal: er willen er veel te veel meedoen.

Bollen zonder gewashulpmiddelen is ook zo’n sprookje; ze zijn weliswaar steeds minder nodig, maar zonder….

Het sprookje dat er in de Streek te weinig opvolging is, werd door “de bollenjongens” dit voorjaar wel heel duidelijk doorgeprikt.

Ik hou het er maar op dat het mooiste sprookje dat van Sinterklaas is. Onze jongste kleinzoon staat nog uit volle borst voor de schoorsteen te zingen en gezien het resultaat in zijn schoen, komt het nog uit ook!

Aad van Ruiten

Uit de krant