De komst van een speeleiland in het landschap van het westelijk middengebied staat nu nadrukkelijk op de agenda.
De komst van een speeleiland in het landschap van het westelijk middengebied staat nu nadrukkelijk op de agenda. Foto: Wim Siemerink

Bestemmingsplan voor landschapspark met speeleiland

Algemeen Politiek

In de commissie Ruimte besprak men het ontwerpbestemmingsplan om te komen tot een al jaren gewenst speeleiland in het middengebied. Officieel een partiële herziening van de bestemmingsplannen ‘Middengebied Zuid’ en ‘Sportfondsenbad’.

Het voorontwerpplan heeft al ter inzage gelegen en de daarop ingediende inspraakreacties, vooral die van direct omwonenden, hebben niet geleid voor wezenlijke veranderingen in de collegeplannen. Wel zijn er zo’n twintig kleine aanpassingen gedaan om gevreesde overlast te beperken.

Centraal park

Het betreft hier een historische wens van politiek Noordwijk om vooral de jeugd een vorm van recreatie te bieden in een natuurlijke omgeving. Een speeleiland dat oorspronkelijk deel moest uitmaken van een verstrekkend landschapspark van tientallen hectaren in het middengebied, de duidelijk afscheiding tussen de beide karakteristieke dorpskernen. Het gebied van 195 hectare tussen grof weg Duinweg, Weteringroute en Beeklaan.

De oorspronkelijk zeer ambitieuze plannen voor een centraal park, in 2005 gemaakt binnen de ruimtelijke structuurvisie 2030, kenden een openluchttheater, een waterspeeltuin, opvallende waterpartijen, een grand café en de inmiddels al gerealiseerde kinderboerderij. Daarbij dacht men ook aan het zo mogelijk uitplaatsen van de sportvelden. De plannen zijn inmiddels herhaaldelijk aangepast. Het landschapspark wat nu op de agenda staat blijft feitelijk beperkt tot slechts de benodigde vier hectare om een speeleiland voor de jeugd aan te leggen.

Meningsvorming

Het ging nu dus om meningsvorming over de bestemming; wat kennelijk voor een aantal commissieleden niet duidelijk was. Want er kwamen diverse vragen die het inrichtingsplan betroffen. Hoewel wethouder Alkemade nadrukkelijk aan de orde stelde dat het alleen om het bestemmingsplan ging bleek hij wel bereid om antwoorden te geven. Zo werd o.a. duidelijk dat loslopende honden in een afgerasterde deel zijn toegestaan waarbij een opruimplicht geldt. En dat de keuze voor de speeltoestellen nog niet is gemaakt.

Vanuit de nabij gelegen woonwijk Duineveld kwam alsnog de wens om een geplande brug achterwege te laten maar dat kon niet worden gehonoreerd. Omdat deze brug een functie vervult voor de onderhoudsmachines en belangrijker nog, voor bijvoorbeeld kinderwagens en de hulpmiddelen van mindervaliden. Ook de aanrijroute blijft op dringend advies van de brandweer, zoals gepland.

Waterhuishouding

Tijdens het participatietraject kwam de wethouder dus al in bijna 20 gevallen aan de bezwaren van bewoners wel tegemoet. Maar de beperkte geluidsoverlast van het gebruik van de brug en de aanrijroute zal men voor lief moeten nemen.

Serieuze aandacht werd gevraagd voor de waterhuishouding en de invloed van nabijgelegen bollenteelt. Wim van Haaster (CDA) benadrukte de waarde van een goede waterhuishouding. De problemen die zich hierbij in en rondom Noordwijk aan zee voordoen zouden grote invloed op dit gebied hebben. Van Haaster wees op de kans van te lang stilstaand water. Daarnaast bepleitte hij ook een bescherming van het speeleiland met een zeer hoge haag. Dit om mogelijk overwaaiende beschermingsmiddelen op te vangen.

Ten overvloede benadrukte de wethouder nog eens: ‘De gemeenteraad beslist volgende week over de bestemming. De inrichting met bijvoorbeeld speeltoestellen en groenbeplanting is des colleges.‘

Uit de krant