Bewoners Losplaatsweg dupe van falende gemeenteraad
Logo denoordwijker.nl
<p>Links het bedrijfsverzamelgebouw dat voorlopig geen plaats zal maken voorde beloofde sociale woningen. | Foto: Wim Siemerink</p>

Links het bedrijfsverzamelgebouw dat voorlopig geen plaats zal maken voorde beloofde sociale woningen. | Foto: Wim Siemerink

Politiek

Bewoners Losplaatsweg dupe van falende gemeenteraad

Een uiterst slimme ontwikkelaar? Dat zou kunnen. Een bedenkelijk collegevoorstel? Dat zou je denken. Een lichtzinnig genomen raadsbesluit? Dat is zeker. Want zonder enige garantie ging de politiek in meerderheid akkoord met de plannen die goedgelovige kopers een kat in de zak opleverde.

Tijdens de commissievergadering van deze week maakten bewoners van een wijkje aan de Losplaatsweg nog eens duidelijk dat ze op basis van beloftevolle teksten in een kleurrijk uitgevoerde folder op het verkeerde been werden gezet.

Ze kochten hun huis in de verwachting dat er door de ontwikkelaar vervolgens nog een tweede fase zou worden uitgevoerd. Daarbij zou een aanliggend bedrijfspand worden herontwikkeld tot zeven grondgebonden woningen. Die kwamen er echter nooit. Extra openbaar groen en de nodige parkeerplaatsen al evenmin. De huidige bewoners en hun kinderen ervaren inmiddels veel overlast door de parkeerdruk en van het verkeer wat goederen aflevert bij het bedrijfsgebouw.

Gedupeerd

Voor iedereen is het pijnlijk om te zien dat men de dupe is geworden van een zeer lichtvaardig genomen raadsbesluit. Daarbij werd aan de geldende voorwaarden van zowel de verkeersveiligheid, de parkeernorm als de 30 procent sociale woningbouw, niet werd voldaan. Daarnaast was er een zeer gebrekkige anterieure overeenkomst. Hoewel er geen garantie was voor uitvoering van de plannen ging de raad, kennelijk vol vertrouwen, simpelweg toch akkoord.

Inmiddels is, wat toen al door criticasters al gevreesd werd, waarheid geworden. De aangekondigde fase 2 werd nooit uitgevoerd omdat de ontwikkelaar het benodigde perceel met daarop het bedrijfsverzamelgebouw, nooit heeft aangekocht.

Wie is verantwoordelijk?

Raadslid Louis Koppel (GL), zelf ooit voorstander van de plannen, trekt zich inmiddels het lot van de gedupeerden aan. Hij ging ook in gesprek met zowel de grondeigenaar als de ontwikkelaar. Maar dat leverde niet meer op dan dat de grondeigenaar nooit het plan zou hebben gehad om te verkopen.

Wethouder Theo Alkemade zegde toe om te onderzoeken of het plan toch nog valt te realiseren. Daar valt echter weinig van te verwachten. Volgens Louis Koppel is er voor hem nog veel onduidelijk. Dat geldt niet voor NZlokaal. Die partij noemde de gemeente Noordwijk, samen met ontwikkelaar Van der Wiel, verantwoordelijk. PUUR dacht dat de plannen nog wel kunnen worden uitgevoerd en Lijst Salman vindt dat de ontwikkelaar nu in ieder geval nog de vereiste drie sociale woningen dient te leveren.

Bruisend Noordwijk leverde een keihard oordeel af: ‘De huidige oppositiepartijen schreeuwen om het hardst maar juist zij zijn verantwoordelijk. De huidige wethouder mag de scherven lijmen’.

Meer berichten