Afbeelding
Foto: Twan Teunissen

Dynamiek

Algemeen Duinenpraat

“Aan de kust is er morgen kans op zware windstoten”, waarschuwt de weerman op de radio. Een fenomeen dat we hier aan de kust wel gewend zijn. Een dag later; grauwe wolkenluchten, regen en veel wind. Het is herfst in het Hollands Duin. En dat is goed te merken. Vogels hebben moeite om tegen de wind in te vliegen, weinig mensen wagen zich vandaag op de fiets. Het zand stuift alle kanten op.

Doordat het zo opwaait lijkt het wel alsof de duinen in brand staan. Gelukkig is dat niet het geval. Op een gure herfstdag is juist heel goed te zien hoe dit landschap wordt gevormd. Het is juist gebaat is bij een flinke herfststorm op zijn tijd.

De duinen gaan aan de wandel. Langzaam maar zeker verplaatsen ze zich. Er is alleen wel een verschil met de manier waarop wij wandelen. Wij maken meestal een rondwandeling. De duinen verplaatsen zich meestal één kant op. De meest voorkomende windrichting in Nederland is zuidwest. Dit heeft als gevolg dat de duinen vooral in noordoostelijke richting wandelen. Wanneer je in de duinen loopt kun je dit goed zien.

De duinen wandelen dus landinwaarts. Duinen die wandelen in de richting van dorpen en bollenland dus. In het verleden zijn veel pogingen ondernomen om het zand wat te beteugelen. Een bekend wapen in de strijd tegen het zand was de den. Deze dennen zijn langs onze kust massaal aangeplant. Tegenwoordig worden meestal helm en duindoorn gebruikt.

Na vele jaren vastlegging krijgen de duinen de laatste jaren juist weer wat meer vrijheid. Het mag op meer plekken weer wat gaan stuiven. Zo verdwijnt het zand op de ene plek en ontstaan op een andere plek nieuwe duinen. Zo is het landschap weer volop in beweging. En de duinvorming begint telkens weer opnieuw. Dat is goed voor plant- en diersoorten die juist houden van deze dynamiek. Als beheerder van de duinen kennen wij ook de andere kant van de medaille: wandel- en fietspaden die deels onder het zand verdwijnen. De ene keer in die ene bocht, de andere keer een kilometer verderop. Wij doen ons best om de paden begaanbaar te houden zodat u blijvend kunt genieten van dit dynamische landschap. U begrijpt, het werk van een boswachter is ook vol dynamiek.

Uit de krant