Afbeelding

Huis ter Duin's bollenbedrijf

Algemeen Van Dam tot Wurft

In tal van publicaties over het Grand Hotel Huis ter Duin wordt alleen maar gesproken over de opkomst van het toerisme en de verdere ontwikkeling van het hotelbedrijf.

Heinrich Tappenbeck, stichter en de eerste directeur van Huis ter Duin, had nog andere plannen dan alleen het runnen van een hotelbedrijf. Zo had hij ook een warme belangstelling voor de bloembollencultuur. Hij stichtte een bollenbedrijf en liet het op naam zetten van zijn oudste zoon Wilhelm Ludwig en wel onder de naam van ‘Naamloze vennootschap tot hotelexploitatie en bloembollencultuur Huis ter Duin’. 

Aan de landzijde van Huis ter duin, langs de huidige Rudolf Tappenbeckweg, liet hij een grote bollenschuur bouwen, zoals hierboven te zien is. Heinrich Tappenbeck pakte kennelijk flink uit, want ik verzamelde een aantal mooie opnamen van de tweede grote bloembollententoonstelling in 1896 aan de Offemweg. Het bleek hier om een belangrijke bijdrage van Huis ter Duin te zijn, die destijds door de fotograaf Braakman in beeld werd gebracht. 

Het was overigens puur toeval, dat ik deze foto’s in handen kreeg. In de tachtiger jaren werd het oude Huis ter Duin afgebroken en er lag op de zolderverdieping een schat aan historisch materiaal, dat in afvalbakken werd gedeponeerd. Uit deze afvalbakken wist ik o.a. deze foto’s te redden. Om zijn producten extra onder de aandacht te brengen, liet hij een serie fraaie ansichtkaarten in kleur vervaardigen, waarop de belangrijkste bollensoorten afgebeeld stonden. 

Verder kreeg ik een mooie catalogus uit 1911 in handen, waarin het totale assortiment werd aangegeven, soms vergezeld van sierlijke staalgravures. Deze catalogus is opgesteld in de Duitse taal. Duitsland was immers het belangrijkste afzetgebied voor Huis ter Duin en dit duurde tot 1914, toen de eerste Wereldoorlog uitbrak. Het aardige van deze catalogus is, dat er uitvoerig wordt ingegaan hoe je het best de bollen kon planten en schikken en welke bollen je het best hiervoor kon uitkiezen. Na de Eerste Wereldoorlog was het snel gebeurd met het bollenbedrijf van Huis ter Duin en werd het bedrijf opgeheven. 

De bollenvelden van Huis ter Duin lagen een eindje ten noorden van de huidige Northgodreef en volgens de foto’s uit deze catalogus beschikten ze daar ook over een behoorlijke bollenschuur. Het assortiment was zeer uitgebreid. Nagenoeg alle tulpen-, narcissen- en hyacinthensoorten konden worden geleverd. Maar dat was lang nog niet alles. Verder zaten in het aangeboden assortiment allerlei soorten krokussen, sneeuwklokjes, scilla’s, muscarisoorten, lelies, irissen, fresia’s, anemonen enz. Het is wel duidelijk dat Huis ter Duin niet alles zelf kon telen, want dan zou je over veel meer land moeten beschikken. Kennelijk werd er op bestelling bij anderen ingekocht. Dit wordt ook min of meer aangegeven bij de bovenstaande foto, want onder de foto wordt gesproken over ‘Blumenzwiebelversandhaus’. 

Na de Eerste Wereldoorlog kreeg deze bollenschuur andere bestemmingen. Zo werd de schuur verdeeld in een aantal verblijfsruimten voor het personeel van Huis ter Duin. Verder werkte daar o.a. de heer Van Os, verantwoordelijk voor de bloemversieringen in het hotel. In verband met de uitbreiding van het Alexanderhotel werd de schuur onlangs afgebroken. Zo verdween een stukje bollenhistorie van Huis ter Duin.

Afbeelding

Uit de krant