Eerste Noordzeeduik van 2020 | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Lachend uit de koude zee rennen: zouden het de sokken zijn? Deze dame heeft er ondanks de kou nog zichtbaar lol in. | Foto: Richard van Egmond.
Lachend uit de koude zee rennen: zouden het de sokken zijn? Deze dame heeft er ondanks de kou nog zichtbaar lol in. | Foto: Richard van Egmond.

Eerste Noordzeeduik van 2020

De weg naar het strand op 1 januari is voor velen een koude tocht. "Waar ben ik aan begonnen", vraagt een deelnemer zich hardop af. Op het strand, nabij strandpaviljoen De Zeemeeuw aangekomen, valt die twijfel meteen weg. Een warm onthaal, opzwepende muziek en heel voor lotgenoten. Dat scheelt een paar graden.

Door Ina Verblaauw

Getooid met de bekende oranje mutsen zoeken de ongeveer duizend bikkels hun positie voor de start precies om 13.00 uur. Nog even een warming-up en het aftellen begint. Altijd weer een imposant gezicht, die start richting de zee. In zee mannen en vrouwen van de Noordwijkse Reddingsbrigade om de veiligheid van de duik te waarborgen. De meeste deelnemers nemen een heuse duik, een enkeling gaat tot de enkels het water in en daarna weer vliegensvlug terug. Op het strand wachten de verwanten met de warme badjas, badlakens en slippers. Gevraagd naar de watertemperatuur, lijkt iedereen dit anders te ervaren. Van "hartstikke koud" tot "het viel wel mee". Er deden dit jaar veel gezinnen mee. Ouders met jonge kinderen. "Hoort een beetje bij de opvoeding", aldus een trotse vader die voor de derde keer met zijn gezin de duik waagt.

De happening verliep vlotjes en was goed georganiseerd. Richting huis kreeg iedereen warme chocomel, erwtensoep en glühwein. Een lekker opwarmertje voor de inwendige mens. De opkomende mist maakte het geheel een beetje sprookjesachtig. De Nieuwjaarsduik is een prachtige traditie, waarbij veel deelnemers bevestigden volgend jaar zeker weer mee te doen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>