De Strandrups kan desgevraagd een ontheffing krijgen. | Foto: Thomas Steenvoorden
De Strandrups kan desgevraagd een ontheffing krijgen. | Foto: Thomas Steenvoorden Foto: Thomas Stnvrdn

Commotie om Strandrups

Algemeen

Heftige discussies over het strand zijn van alle tijden. Onze belangrijkste toeristenontmoetingsplaats tussen Boulevard en Noordzee wordt door veel Noordwijkers gezien als een onderdeel van hun woonplezier. Naast de strandexploitanten eisen sportvissers, mountainbikers, wandelaars, atleten etc. een speciaal plekje op.

Opmerkelijk is echter dat in Noordwijk het strand wordt aangemerkt als openbare weg. Met alle beperkingen van dien. Dit feit was voor de politie reden om het internationaal bewonderde initiatief van het fenomeen strandrups, als een illegaal voertuig, van het strand te weren. Dit doet voor heel veel mensen lachwekkend aan. Navraag bij ander kustgemeenten leverde volgens een woordvoerder slechts reacties van ongeloof op. Vooral de wetenschap dat Noordwijk als nagenoeg de enige gemeente langs de Noord- en Zuid-Hollandse kust er vanuit gaat dat zonaanbidders hun handdoekje uitspreiden op de openbare weg. Het lijkt een grap en de hevige commotie die hierbij ontstond was voorspelbaar. Het college neemt een en ander wel degelijk serieus en volgt simpelweg de opvatting van de lokaal verantwoordelijke politiefunctionarissen.
De vele reacties vanuit de bevolking op dit gemeentelijk beleid leveren een beeld op van gevoelloos, negatief en gebrek aan empathie.

De Strandrups, een speciaal ontwikkeld voertuig, is een initiatief van de stichting Outdoor4Disabled. Een non-profit organisatie die er voor zorgt dat iedereen met een beperking onbeperkt kunnen genieten van vrijheid en natuur. De vrijwilligers kwijten zich met hart en ziel van hun taak en wilden zich daarom niet zomaar neerleggen bij het feit dat vanachter de bureaus negatief op hun initiatief werd gereageerd. Vooral was er het verwijt dat de vele duizenden mensen met een beperking, die graag gebruik maken van de mogelijkheid om een dagje strandbezoek te beleven, hier de dupe van zouden worden.
Deze week werd bekend dat er, na een onderhoud van het bestuur met burgemeester Hermans, enkele drempels kunnen worden weggenomen. Er kwam de toezegging dat als er voor de strandrups een ontheffing zou worden aangevraagd, deze dan ook zeker wordt verleend.

Uit de krant