Keuze voor een raadzaal verdeelt de coalitie | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Een eenvoudige aanpassing van de voormalige raadzaal is volgens velen de meest snelle en betaalbare oplossing.   | Foto: Archief
Een eenvoudige aanpassing van de voormalige raadzaal is volgens velen de meest snelle en betaalbare oplossing. | Foto: Archief (Foto: )
Politiek

Keuze voor een raadzaal verdeelt de coalitie

Het zoeken naar een nieuwe vergaderlocatie voor de gemeenteraad van Noordwijk blijkt vooral een politiek en nauwelijks een rationeel proces. Het lijkt erop dat het een politieke strijd gaande is tussen de voormalige gemeente Noordwijk en de voormalige gemeente Noordwijkerhout.

Dat er een nieuwe locatie moet worden gevonden is duidelijk voor iedereen. De noodoplossing in verenigingsgebouw De Duinpan in De Zilk staat vanaf dag 1 ter discussie. Een definitieve keuze werd in een eerder stadium uitgesteld. Een werkgroep moest komen met een inventarisatie van behoeften en mogelijkheden.

Werkgroepvoorzitter Jan Janson (PvdA) maakte duidelijk dat er na enige discussie in de werkgroep een unanieme keuze werd gemaakt om de bibliotheek in Noordwijkerhout om te toveren tot raadzaal. Hij presenteerde de uitkomsten van een uitgevoerde Quickscan, waardoor hij aanleiding zag om te concluderen dat in volgorde van belangrijkheid 1. De bibliotheek Noordwijkerhout. 2. De binnentuin van het Noordwijks gemeentehuis en 3. een compleet nieuwe raadzaal in Noordwijk tot de mogelijkheden behoren.


Politieke uitgangspunten

De werkgroep kwam deze week met een definitief raadsvoorstel. Maar dat leidde direct tot discussie. Vooral van de kant van het CDA kwam er een inhoudelijke reactie op het voorstel van de werkgroep. Theo Alkemade betoogde dat de werkgroep we erg veel vrijheid had genomen met hun concrete voorstel. Volgens hem was er slechts de opdracht meegegeven om de huidige behoeften opnieuw te inventariseren en dit bij het zoeken naar oplossingen duidelijk in kaart te brengen. Theo Alkemade daarover: 'Niet minder maar zeker niet meer. Zodat de gemeenteraad op basis van politieke uitgangspunten de keuze kan maken.' Hij betoogde dat er zeker geen opdracht was gegeven om tot één alternatief als raadsvoorstel te komen. Alkemade maakte duidelijk dat er in zo'n geval zeker een raadslid van CDA-huize in de werkroep zou zijn afgevaardigd.

Vooral van Noordwijkse zijde komt het verwijt dat de werkgroep veel te lichtvaardig omgaat met het algemeen belang en het kostenaspect. Kiezen voor de Noordwijkerhoutse bibliotheek betekent een hele dure herplaatsing naar een pand op steenworp afstand. Hier zouden andere motieven gelden dan het vinden van een functionele vergaderruimte. Dat kwam met name mogelijk tot uitdrukking toen de commissielid Knapp (VVD) in het midden bracht dat vooral de positieve economische gevolgen voor het in nood verkerende winkelgebied in Noordwijkerhout, voor de VVD een belangrijk argument is voor een keuze voor de bibliotheek.


Publiek debat

Theo Alkemade reageerde heftig op vragen die wij hem stelden. 'Er werd in de bijeenkomst gesteld dat er de opdracht was om met één voorkeur te komen. Dat was zeker niet zo.' Alkemade benadrukt dat hij eerst een publiek politiek debat wenst in de gemeenteraad waarbij de alternatieven ook goed worden belicht. Naar zijn mening zijn er betere en minder geld verslindende oplossingen mogelijk. Daarbij kijkt hij vooral naar de beschikbare ruimte in het huidige gemeentehuis van de gemeente Noordwijk.

De koppen tellende lijkt de strijd al beslist omdat de tweedeling Noordwijkerhout versus Noordwijk hierbij een belangrijke rol speelt. Een kleine meerderheid in de raad lijkt dus voor Noordwijkerhout te gaan kiezen. Daarbij is mogelijk een hoofdrol voor Gerard Duijndam (VVD). Wordt hij gehouden aan de fractiediscipline of mag hij een eigen keuze maken? En wat zal die keuze dan zijn?

Net terug van vakantie vertelt Gerard Duijndam ons dat hij voor een rationele aanpak is en veel mogelijkheden ziet in de bestaande accommodatie in Noordwijk. Dat biedt vooral financiële voordelen en geeft dus uiteindelijk de belastingbetaler de voordelen. Hij benadrukt dat hij zonder last en ruggespraak zijn persoonlijke keuze zal gaan maken op basis van zakelijke argumenten.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>