In het overleg dat volgde werd duidelijk dat alle partijen geen reden zagen om zaken geheim te houden.
In het overleg dat volgde werd duidelijk dat alle partijen geen reden zagen om zaken geheim te houden. Foto: Cor de Mooy

Dossier TuineXtra moet openbaar worden gemaakt

Algemeen

Vorige week werd bekend gemaakt dat het college had besloten om van een mogelijke aankoop van een terrein aan de Van Berckelweg, af te zien. 

De PvdA kwam in de raadsvergadering met een initiatiefvoorstel om alle geheimhouding rondom de mogelijke aankoop van dit perceel grond, beter bekend als TuineXtra, op te heffen. Rommie van Dokkum maakte duidelijk er behoefte aan te hebben, in dit geval aan eenieder die daar belang in stelt, te kunnen uitleggen hoe het allemaal precies is gegaan en transparantie te bieden aan alle betrokken partijen. 

Belang

In het overleg dat volgde werd duidelijk dat alle partijen geen reden zagen om zaken geheim te houden. Maar ook dat het raadzaam wordt gevonden om, daar waar het taxatierapport en de verschillende financiële gegevens aangaat, vooral nu nog terughoudend te zijn.

Portefeuillehouder Kortleven kon akkoord gaan met de nodige openheid, maar waarschuwde nadrukkelijk voor te veel haast. Hij betoogde dat het juiste proces hier van belang is. In dit proces zouden eerst de verslagen van de toenmalige geheime bijeenkomsten dienen te worden vastgesteld. Zodat partijen op de hoogte zijn van de verslaggeving en er zo nodig nog correcties in kunnen aanbrengen. Om daarna in lijn van het proces de volgende stappen te nemen. 

Opvallend genoeg benadrukte de wethouder: ‘Het college neemt in deze geen initiatief, dat is aan de gemeenteraad.’ Maar hij zei ook dat het raadzaam is om alles openbaar te maken zodra het hele dossier is afgerond. Omdat anders derden zouden kunnen worden benadeeld.

Uit de krant