Afbeelding
Foto: pr

Historische lezing over D-day

zondag 19 mei 2024 11:00 tot 13:00

Koen van Toen organiseert in de Muze te Noordwijk een speciale collegereeks over de Tweede Wereldoorlog. De reden hiervoor zijn de verschillende jubilea die de komende twee jaar gepland staan in binnen- en buitenland. Op zondag 19 mei geeft Koen een lezing over de invasie van West-Europa: D-day.

Duizenden troepen waren klaar voor de strijd en landden in de vroege morgen van 6 juni 1944 op de Normandische kust. Op de vijf stranden wordt zwaar gestreden voor elke meter. Met name op het Amerikaanse Omaha hebben de soldaten het moeilijk. De Duitse verdediging is sterker dan gedacht en de inleidende bombardementen en artilleriebeschietingen hebben niet veel effect gehad. De Canadezen maken op 6 juni de meeste voortgang. Toch zouden zij het nog zwaar krijgen tijdens de strijd om de Normandische hoofdstad Caen. Na 100 dagen strijd in Normandië slaan de Duitsers op de vlucht. Eind augustus wordt Parijs bevrijd, maar of de Parijzenaren daar nu zo blij mee zijn….

Onderwerpen die tijdens de lezing aan bod zullen komen zijn de landingen op de vijf geallieerde stranden, de voortgang in het Normandische landschap, de zware strijd rondom Caen en de bevrijding van de havenplaats Cherbourg. Na de moeizame strijd door Normandië is op 25 augustus 1944 de bevrijding van Parijs een feit. De Duitsers slaan op de vlucht en het einde van de oorlog is in zicht. Of is dat slechts een illusie?

De lezing vindt van 11.00 uur tot 13.00 uur plaats in de Uraniazaal in De Muze. Er is een pauze. Kaarten zijn 15 euro en zijn te koop via de website van De Muze.

Locatie