De Leiden Marathon kan nog vrijwilligers gebruiken. | Foto: archief
De Leiden Marathon kan nog vrijwilligers gebruiken. | Foto: archief

Leiden Marathon zoekt vrijwilligers

Algemeen

Een evenement als de Leiden Marathon wordt niet door een of twee mensen georganiseerd. Het is een grote groep vrijwilligers die samen aan een geweldig hoogstandje werken. In dat ene weekend (11 en 12 mei) komt al het voorbereidingswerk eruit. En dat geeft iedereen uit de grote groep een enorme kick. Er zijn verschillende taken waar men nog vrijwilligers voor zoekt.

Zin in? Geef je dan op bij Mok die over de vrijwilligers gaat (haar e-mail is mok.scheffer@marathon.nl). Je kunt haar ook bellen op werkdagen op 071-5144461. Trouwens, je hoeft niet per se het hele weekend beschikbaar te zijn. Al kan je maar een dag of een paar uur.

Gastvrouw of gastheer

Een hardloper kijkt er soms kilometers naar uit, de verzorgingsposten. Zij zijn er om de loophelden even iets te laten drinken, zich op te frissen of een momentje van rust te gunnen. Daar zijn kordate, maar vriendelijke gastvrouwen en gastheren voor nodig.

‘Het is echt wel wat meer dan hekken sjouwen’, zegt Johan die helpt in het start- en finishgebied in hartje Leiden. ‘Het moet in onze stad gewoon heel mooi en gezellig worden waar de hardloper finisht, maar natuurlijk ook voor de toeschouwers.’ 

Verkeersregelaars

Ieder jaar worden de wegen afgesloten voor de hardlopers. De verkeersregelaars helpen de sporters door ze vrij baan te geven en de andere verkeersdeelnemers te helpen oversteken. Niet iedereen hoeft een officiële verkeersregelaar te zijn om te helpen bij deze taken, al zou het natuurlijk wel fijn zijn. Maar serieus, iedereen kan helpen.

Help Mok in de tent

Op zaterdag en zondagochtend vroeg komen eerst de wandelaars en dan de hardlopers in de grote tent hun chip, wandelkaart en andere spulletjes ophalen die zij nodig hebben bij het meedoen aan het mooiste sportevenement van de hele regio.

Midden in de organisatie beweegt zich een groepje van 6 of 7 mannen en vrouwen die zorgen voor het eten en drinken van de lopers. Alle bananen, sinaasappels, sportdrank e.d. worden vanuit een verzamelpunt verspreid over alle pakweg tien verzorgingsposten langs de route.

Wat krijgt een vrijwilliger

Alle vrijwilligers krijgen een jack en een T-shirt, want wij willen dat iedereen kan zien dat jij bij de organisatie van de Leiden Marathon hoort. Natuurlijk ontvang je een lunchpakket of meer als je meer uren maakt. En achteraf hebben we een gezellige gezamenlijke borrel om leuk na te praten. Want iedereen heeft wel iets bijzonders meegemaakt.

Uit de krant