Het glas jus d'orange werd geheven op de start van het project. | Foto: Ina Verblaauw
Het glas jus d'orange werd geheven op de start van het project. | Foto: Ina Verblaauw

Stroom door Zon op Northgo

Algemeen

Een feestelijke bijeenkomst op het Northgo College vrijdag 28 juni voor de betrokken instanties en certificaathouders. De afronding van een project dat vier jaar geleden begon met de start van het Geo Future Project.

"School heeft een voorbeeldfunctie voor de jeugd en een maatschappelijke functie", aldus Johan van der Plas, directeur van het Northgo College. "Leerlingen werd vier jaar geleden gevraagd een oplossing te vinden voor duurzaamheidsproblemen. De groep leerlingen bedacht dat het platte dak van de school uitermate geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen".

Er volgden vele gesprekken met gemeente en diverse instanties. Samen met Rob de Mooij, buurtbewoner en geïnteresseerd in de plannen, werd de coöperatie Zon op Northgo opgericht. Grote waardering was er voor het doorzettingsvermogen van De Mooij en voor het vele werk dat is verricht om de plannen uit te voeren. Op het dak zijn de afgelopen maanden 660 zonnepanelen geplaatst. Hiervan is 1/3 bestemd voor gebruik door de school; 2/3 kwam in beheer van de coöperatie. Goed voor ca. 50 huishoudens in het postcodegebied. Hiervoor werden certificaten uitgegeven. Een gemiddeld huishouden heeft voldoende aan 12-14 certificaten. De terugverdientijd wordt geschat op 7 á 8 jaar, terwijl de regeling geldt voor 15 jaar. De uitgifte van de certificaten was in anderhalve week een feit. Inmiddels is een wachtlijst aangemaakt. "De gemeente Noordwijk maakt momenteel een inventarisatie van gemeentegebouwen, die eveneens geschikt zouden kunnen zijn", aldus wethouder Sjaak van den Berg, die als certificaathouder aanwezig was. www.zonopnorthgo.nl

Afbeelding

Uit de krant