Afbeelding

V.v. Noordwijk is sterkste in lokale derby: 4-1

Algemeen

De tweestrijd van Noordwijk tegen SJC had eerder dit seizoen aan de Lageweg de sfeer van een echte derby. Bij de return dit weekend aan de Duinwetering bleek van zo'n sfeer nauwelijks sprake. Wel waren er een meer dan gewoon aantal toeschouwers en waren de weersomstandigheden bijna optimaal. Maar verder was en bleef de echte derbysfeer, rondom en in het veld en ondanks het inzetten van een dweilorkest, helaas achterwege.

SJC begon scherp aan het duel en toonde aanvankelijk weinig respect voor de koploper. De eerste kans was dan ook al snel voor tot spits gepromoveerde Demir Strojil. Noordwijk stelde daar direct via Denzel James en zijn snelle Rus een gevoelige speldenprik tegenover. Zijn schot verdween juist langs de verkeerde kant van de paal.


Voorsprong

Zonder de topscorer Tom Duindam en ook zonder de behendige spits Youssel el Baouchi bleek SJC aanvankelijk niet in staat om te scoren. De mogelijkheden daartoe waren er echter wel degelijk. Want het door trainer Polak gewenste spelsysteem, met druk zetten en veelvuldig jagen op de bal,zorgde er voor dat Noordwijk werd terug gedrongen.
Toch kwam Noordwijk na bijna een kwartier spelen op voorsprong. Vanuit een corner kopte van Staveren raak: 1-0. Waarbij goalie Bjorn Haggerty zeker niet vrij uit ging. De smeekbede van de zwart-witten wegens aanvallen van de keeper in zijn doelgebied werden door scheidsrechter Bahil Saniner nadrukkelijk weggewuifd. De tegenvaller voor SJC zorgde er niet voor dat van tactiek werd verandert. De ploeg bleef jagen op de bal met al snel een drietal grote mogelijkheden voor respectievelijk Demir Strojil, Jordy Groot en Melvin van Stijn voor SJC. Maar zij vonden een uitstekend keepende Rondeltap in de hoofdrol tegenover zich. Een hoofdrol die voor SJC-keeper Haggerty deze middag bepaald niet was weggelegd.


Strafschop

Noordwijk speelde met Wendt en van Staveren op het middenveld achter de spitsen. Die beiden zodra dat mogelijk werd tot in de 16 doordrongen. En het was van Staveren die na ruim 25 minuten plots vrij mocht opkomen en de 2-0 achter Haggerty deponeerde. Eigenlijk was de wedstrijd toen al gespeeld. Al leek SJC niet van zins de moed al op te geven. Ook niet nadat Noordwijk een strafschop mocht verzilveren en de 3-0 op het scorebord kwam.

Na de rust bracht Polak zijn spitsen Duindam en El Baouchi toch in. Maar veel konden die beiden ook niet uitrichten. Dat kon aanvankelijk aan de ander kant ook Noordwijk niet. Vooral omdat spits Tjeerd Westdijk bepaald niet in goeden doen was. Maar nadat de spits eerst een kans volledig om zeep hielp mocht hij een minuut later toch juichen. Een inzet van Achefay werd eerst nog afgeslagen maar Westdijk kon de terug stuitende bal eenvoudig in het net doen belanden: 4-0. Hierna was het helemaal geen wedstrijd meer.

Polak bracht jeugdtalent Mark Turk in en Kees Zethof besloot de eveneens talentvolle Jelle van der Niet minuten te laten maken in de hoofdmacht. Beide spelers bewezen dat zij in de toekomst van waarde voor hun club kunnen zijn. Dat SJC via een bijzonder fraaie treffer van el Baouchi er nog 4-1 van maakte gunde vriend en vijand hen wel. Maar overduidelijk bleek SJC het niveau van hun opponent Noordwijk ,na een half seizoen derde divisie, nog niet te hebben bereikt. Met nu 5 punten achterstand op VVOG staat SJC op de 15e plek die, als dit zo blijft, dwingt tot het spelen van PD-wedstrijden.

Doordat Quick Boys verloor van Hoek staat Noordwijk nu soeverein aan kop met 5 punten voorsprong op de Katwijkers. Zaterdag speelt SJC thuis tegen de Harkemase Boys en gaat Noordwijk op bezoek bij Ajax.

Tom Duindam aan de bal. | Foto: Johanna Wever

Uit de krant