Afbeelding

Alcoholgebruik bij jongeren vraagt om maatregelen

Algemeen

Het gebruik van alcohol in uitgaansgelegenheden door jongeren onder de 18 jaar heeft volgens de burgemeester vormen aangenomen die hem dwingen streng op te treden. Volgens Rijpstra worden er wekelijks een groot aantal dronken kinderen van de straat gehaald. Dit heeft al eerder geresulteerd in een strenger handhavingsbeleid waardoor enkele horecabedrijven besloten geen bezoekers onder de 18 jaar meer toe te laten.

Raadslid Daniëlle Brink (PUUR) vroeg of een brief van de gemeente de oorzaak is dat afgelopen 2 november stappende jongeren geheel onverwacht hiermee werden geconfronteerd en vervolgens door het dorp zijn gaan zwerven. Zij vroeg de burgemeester indien dit zo was, welke maatregelen de gemeente gaat treffen om dit zwerven te voorkomen. Over dit laatste was de burgemeester heel duidelijk: 'Dat is verder geen taak van de gemeente'.

De burgemeester wees op de APV en het in 2016 gekozen toegangsbeleid. Daarover is al vaak heel constructief overleg geweest met de verschillende exploitanten. Inmiddels is de ervaring dat het voor hen haast ondoenlijk is om alcoholverstrekking aan 16- en 17-jarigen te voorkomen wanneer die wel toegang hebben gekregen. Daarom koos een drietal zaken ervoor om de toegangsleeftijd op 18 te houden. Wel wordt nu medewerking gegeven aan het organiseren van een aantal alcoholvrije feestjes.

Rijpstra riep ook op om, ook als politiek, verder na te denken wat er op dit gebied nog meer te doen is voor die leeftijdsgroep. Want dat alcohol en ook het drugsgebruik moet wel worden terug gedrongen. Hij sprak ook nog over het succes van het gebruik van bodycams door de politie, waardoor de jeugd en ook hun ouders geconfronteerd kunnen worden met gedrag bij overmatig alcoholgebruik. Di geeft uiteindelijk goede resultaten en kan preventief werken.

Uit de krant