Alle sportaccommodaties moeten straks worden ondergebracht in een BV als het aan dit college ligt. | Foto: WS
Alle sportaccommodaties moeten straks worden ondergebracht in een BV als het aan dit college ligt. | Foto: WS Foto: Picasa

Oprichten Sportbedrijf moet gemeente ontzorgen

Algemeen

Op de politieke agenda staan deze week de commissievergadering, de maandelijkse vergadering van de gemeenteraad en de bijeenkomst van de Raadsgroep Fusie. De laatste met de laatste actuele ontwikkelingen rond de fusie. De lokale politiek buigt zich weer over de actuele zaken.

Het ligt in het voornemen van het College van B&W om te komen tot de oprichting van Sportbedrijf Noordwijk B.V. Op dit moment beheert de Stichting Sportbedrijf Noordwijk de overdekte sportaccommodaties. Hieronder vallen de sporthallen van sportpark Duinwetering en de gymzalen Binnenhof, Vinkenveld, Hoogwakersbosstraat en de Stijntjesduinstraat. Nu wil men de stichting Sportbedrijf Noordwijk omzetten in een andere rechtsvorm, Sportbedrijf Noordwijk B.V.

In een uitgebracht advies staat de aanbeveling om sportaccommodaties onder te brengen in een zelfstandig opererend sportbedrijf. Het college meent dat de gemeente zelf graag ontzorgd wil worden voor wat betreft de dagelijkse bedrijfsvoering van de accommodaties. En dat een zelfstandig Noordwijks Sportbedrijf optimaal geëxploiteerd kan worden. Zodat samenwerken op dit gebied met buurgemeenten niet noodzakelijk is. Bovendien dienen zich na de fusie extra mogelijkheden aan wanneer ook Noordwijkerhoutse accommodaties in het sportbedrijf onderdak kan worden geboden.

Het college verkiest een B.V. boven een stichtingsvorm omdat dan de volledige zeggenschap bij de gemeente blijft. Terwijl in een stichtingsvorm een onafhankelijk bestuur actief is met het gevaar dat verschil van inzicht kan leiden tot het uit elkaar groeien. Waardoor gemeentelijke beleidsinvloed sterk kan verminderen. Het college vindt dat de organisatie van de sport in toenemende mate bedrijfsmatig moet worden ingericht. Hierbij pleiten de argumenten meer voor een BV als rechtsvorm. De gemeenteraad zal hierin deze week het laatste woord in hebben.


Loonkostensubsidie

Per 1 januari 2018 is het beleid voor verstrekking van gemeentelijke loonkostensubsidie voor werkgevers gewijzigd. Werkgevers konden vanaf die datum in beginsel nog voor maximaal 25,5 uur per week loonkostensubsidie ontvangen. Met de loonkostensubsidie werd gestreefd naar de realisatie van een meer duurzame arbeidsrelatie tussen werknemer en werkgever. Maar de wet was kennelijk niet goed voorbereid want inmiddels acht men het uitvoeren ervan op diverse onderdelen juridisch niet houdbaar. Procedures hierover zijn niet alleen heel kostbaar maar kosten ook veel tijd. De ISD Bollenstreek wil de uitkomsten van een mogelijk jarenlange procedures niet afwachten. Daarom adviseren zij nu om terug te gaan naar het beleid van voor 1 januari 2018. Het college van Noordwijk neemt dit advies over en stelt aan de gemeenteraad voor terug te gaan naar het oude beleid, onderdelen van de Verordening Re-integratie en Loonkostensubsidie te wijzigen en dit met terugwerkende kracht toe te passen.


Meer geld naar ODWH

Noordwijk heeft een aantal belangrijke taken uitbesteed aan de omgevingsdienst West Holland. De werkzaamheden van deze dienst worden verrekend via een uurtarief. Deze week vraagt het college aan de gemeenteraad om een extra bedrag van €139.821,- beschikbaar te stellen omdat de diensten meer uren blijken nodig te hebben dan was begroot. Alleen al het advies van de zogenaamde helpdesk bij Advies Bouwen kent een overschrijding van 480 uur wat neer komt op €`40.430,- Ook de advisering op gebied van milieu gaat meer tijd en dus geld kosten. Hier worden 680 uren meer gedeclareerd, goed voor een bedrag van € 57.276,00. Tenslotte is er dan handhaving en toezicht bij het milieu wat 500 uur en € 42.115,00 zal gaan kosten. Volgens de toelichting in het collegevoorstel komt de urenvraag neer op het verhogen van de inzet op klantcontacten en duurzaamheid. Het college noemt dit twee onderwerpen waarover meerdere malen is aangegeven dat daarin moet worden geïnvesteerd.

Uit de krant