Tom Duindam wordt vast gehouden. | Foto: Johanna Wever
Tom Duindam wordt vast gehouden. | Foto: Johanna Wever

Noordwijk na winst op SJC fier aan kop

Algemeen

Het ging na afloop van de wedstrijd SJC-Noordwijk lange tijd helemaal niet over de wedstrijd of over het vertoonde spel. Maar vooral over een ogenschijnlijk perfect uitgevoerde actie van SJC-verdediger Jordy Groot. Scheidsrechter Jesse Rozendal zag hierin echter een overtreding en wees daarom naar de penaltystip. Hierdoor kwam Noordwijk heel comfortabel op voorsprong waarna SJC wanhopig moest proberen om op gelijke hoogte te komen.

Dat wat een lokaal voetbalfeest met ruim 2500 toeschouwers had moeten worden werd hierdoor voor de thuisploeg direct al een ongelijke strijd. Een strijd waarvan menigeen vooraf al dacht het David tegen Goliath zou worden. Noordwijk, als een van de kampioenskandidaten, tegen de gedoodverfde degradant.

SJC begon verrassend fris aan de wedstrijd. Met een gesloten verdediging maar wel met de blik naar voren. Noordwijk oogde niets minder fris dan eerder deze week tegen Sparta. Tot aan de penalty waren 2 gelijkwaardige ploegen op zoek naar de plekjes waar de tegenstander pijn gedaan kon worden. Tom Duindam kreeg voor SJC het eerste kansje, Westdijk even later voor Noordwijk ook hun eerste mogelijkheid. Melvin van Stijn moest even later via shirtje-trekken voorkomen dat James gevaarlijk kon worden.
Natuurlijk nam niemand het Thomas Reynaers, de uitblinker van deze avond, kwalijk dat hij het eerder genoemde arbitrale presentje namens Noordwijk dankbaar in ontvangst nam. Vanaf elf meter schoot hij onberispelijk raak: 0-1.


Naar de tribune

Omdat trainer Sjaak Polak zich protesterend buiten zijn vak had begeven werd hij door de arbiter naar de tribune verwezen. Zijn ploeg stroopte hierna de mouwen op en voetbalde zich toch behoorlijk snel onder de last van de scheidsrechterlijke dwaling uit. Zij forceerde een drietal corners en toonde zich die periode nauwelijks minder dan de ploeg van Zethof. Die kon nog het excuus aanvoeren dat hun bekerwedstrijd tegen Sparta veel energie had gekost. De indrukwekkende vorm waarmee die zege werd behaald was er deze avond niet. Maar de routiniers in de ploeg konden door de zwoegende zwart-witten niet aan het wankelen worden gebracht.
Na ruim een half uur nam Noordwijk meer initiatief en kreeg James voor Noordwijk een hele grote mogelijkheid maar Kevin Schelvis pareerde knap. Even later tikte de doelman, na een slim uitgevoerde vrije trap van Reynaers, de bal over de lat.
Daarna viel toch de 0-2. Westdijk maakte snel en handig gebruik van de ontstane verwarring na een vermeende overtreding en verdubbelde de voorsprong. En met die 0-2 brak de rust aan.


Forceren

Direct na rust leek SJC de aansluitingstreffer te gaan forceren maar Bröcker wierp zich in de baan van het schot. In die periode was SJC weer even de bovenliggende ploeg. Met Stroiji voor van Stijn, Lovechio voor Bayram en Hoogervorst voor van Toor probeerde trainer Polak iets te forceren. Er kwamen mogelijkheden en een treffer hing in de lucht. Met nog zo'n 10 minuten te gaan was het el Baouchi die voor SJC de 1-3 liet aantekenen. De SJC-fans roerden zich en nadrukkelijk zocht SJC naar de tweede treffer. Maar de sterke Noordwijk-defensie hield stand en geroutineerd stelde men een verdiende overwinning veilig.
Scheidsrechter Rozendal bevestigde na afloop aan ons dat hij al tijdens de wedstrijd aan de spelers van SJC zijn excuses had aangeboden. Dit omdat hij in de rust via tv-beelden zelf had geconstateerd dat aan de makkelijk gegeven penalty geen overtreding was voorafgegaan.


'Genaaid'

Trainer Polak gaf geëmotioneerd zijn commentaar en meende dat SJC deze avond simpelweg 'genaaid' was. Hij legde uit dat het met elkaar gekozen strijdplan wel had gewerkt. Dat zowel Wendt als James aan banden konden worden gelegd. En dat de spelers een groot compliment verdienen voor de manier waarop zij zich over tegenslagen hadden heen gewerkt.
Kees Zethof verklaarde tegen de journalisten dat hij een slechte wedstrijd had gezien waarin een beter Noordwijk verdiend had gewonnen.

Aan de Duinwetering is zaterdag de wedstrijd tegen VVOG die achter Noordwijk en Quick Boys de derde plaats inneemt. Voor SJC is er opnieuw een zware opgave in Ermelo. Daar wacht DVS'33 die vooraf ook als een van de titelkandidaten werd afgeschilderd. Het doelsaldo van 20 voor en 6 tegen mag indrukwekkend genoemd worden.

Rick van Dijk in kopduel met Emiel Wendt. | Foto: Johanna Wever

Uit de krant