Het college gaat nu de plannen van Hotel Sonnevanck bespreken. Gloort er hoop? | Foto: Wim Siemerink
Het college gaat nu de plannen van Hotel Sonnevanck bespreken. Gloort er hoop? | Foto: Wim Siemerink Foto: Picasa

Bouwplannen oude pension Sonnevanck stuiten op bezwaar

Algemeen

Advocaat Paul de Groen van De Groen & Van Lint Advocaten uit grote verontwaardiging over het optreden van de gemeente Noordwijk. Hij bezorgt ons een feitelijk relaas van de langdurige strijd van mevrouw Huppertz-Van der Stroom, om van het voormalige pension Sonnevanck aan de Koningin Astrid Boulevard 50 iets moois te maken.

Al jaren staat pension Sonnevanck te verpauperen. Eigenaresse mevrouw Huppertz-Van der Stroom zou elf jaar geleden al plannen hebben gemaakt om er iets anders van te maken. Het toenmalige pension werd gesloten omdat het met 14 kamertjes en douche en toilet op de gang niet meer te exploiteren was.

Hotelappartementen

Op 5 maart 2010 werd er een principeverzoek gedaan om het bestaande hotel te vernieuwen en vergroten. Maar pas op 27 maart 2012, twee jaar later, beslisten burgemeester en wethouders van Noordwijk hier niet aan mee te werken. Op 31 juli 2015 is een nieuw principeverzoek gedaan. Nu om op de locatie 'hotelappartementen' toe te staan, maar ook dit werd geweigerd.

Inmiddels gebeurde er veel in De Zuid. De voormalige hotels Belvedere, Duin en Dal, de Lichtboei en Zeezicht bijvoorbeeld kregen groen licht voor een andere bestemming. Ook op de plek van MIdduyne en Hotel Opduin werd een nieuwe ontwikkeling toegestaan. Mevrouw Huppertz diende inmiddels aangepaste plannen in. Daarmee wilde het college wel akkoord gaan onder voorwaarde dat de oorspronkelijke gevel in stand bleef. De Noordwijkse ambtenaren gaven groen licht en de welstandscommissie gaf een positief advies af. Mr de Groen: 'In 2016 hebben we de handen geschud, elkaar in de ogen gekeken en zijn we een akkoord overeengekomen.'
Maar de verwachtte vergunning kwam er niet. 'Wethouder Bakker zette daarop "een kwaliteitsoverleg" op de zaak, die vervolgens het advies van de welstandscommissie opzijchoof. Hierrdoor moesten de plannen opnieuw op de tekentafel'.

Vervolgens kwam er plots toch nog bezwaar tegen de gebruikelijke toegestane 10% overschrijding. Enkele weken geleden meldde wethouder Bakker aan Mevrouw Huppertz van der Stroom dat hij met die overschrijding niet akkoord wenste te gaan. Dit omdat er was afgeweken van de afspraak tot behoud van de voorgevel. Advocaat de Groen zegt nu dat die voorgevel juist werd aangepast op verzoek van Bakker's eigen ambtenaren.

Afspraken geschonden

Mr. de Groen noemt het onbegrijpelijk dat burgemeester en wethouders niet willen meewerken en gemaakte afspraken schenden. Bovendien komt hij met een opmerkelijke verdachtmaking als hij beweert dat er 'kennelijk ook nog gelekt wordt vanuit het gemeentelijk apparaat naar projectontwikkelaars. Want op belangrijke momenten zouden er onverwachte telefoontjes van kooplustige ontwikkelaars zijn geweest die over vertrouwelijke informatie beschikten.' Hoewel burgemeester Rijpstra is gevraagd om te bemiddelen wordt er nu wel een proces tegen de gemeente voorbereid. De rechter moet gaan beoordelen of het college het recht heeft om de gewenste ontwikkeling van Sonnevanck te weigeren.

Wethouder Bakker reageert in eerste instantie laconiek: 'Het gaat om rupsje nooit genoeg'. Een dag later reageert hij genuanceerder op het beschikbare feitenrelaas: 'Er is sprake van verschil van mening over de invulling van de ver-/nieuwbouw van een beeldbepalend object op de Kon. Astridboulevard in De Zuid. Aspecten die hierbij een rol spelen zijn doorzichten, massaliteit en behoud van het karakter van het gebouw en bovenal het bewaren van 'het verhaal' van Sonnevanck. Over een aantal zaken voeren we overleg waarbij het college het vertrouwen heeft dat we er met elkaar uit komen.' Op de beschuldiging van 'lekken' richting potentiële kopers gaat de wethouder niet in. De burgemeester bevestigt dat hij vandaag in het college de zaak gaat bespreken. Hij acht het zeer goed mogelijk dat er snel een aanvaardbare oplossing komt.

Uit de krant