De politiek bleek snel te overtuigen dat Noordwijk als zelfstandige gemeente niet meer levensvatbaar meer is.
De politiek bleek snel te overtuigen dat Noordwijk als zelfstandige gemeente niet meer levensvatbaar meer is.

Nog geen sprake van een koortsachtige verkiezingsstrijd

Algemeen

Hoewel de komende gemeenteraadsverkiezingen zich al snel gaan aandienen is erover eigenlijk nog niet veel nieuws te melden. Vast staat in ieder geval dat de inwoners in november naar de stembus kunnen om hun democratische invloed op het lokale bestuur uit te oefenen. Op wie allemaal er gestemd kan worden en waarvoor de diverse partijen willen gaan strijden is officieel nog niet bekend. Maar dat zal mogelijk snel duidelijk gaan worden.

Nadat de politiek ons wilde overtuigen dat Noordwijk als zelfstandige gemeente van 25 000 inwoners in de toekomst niet meer levensvatbaar meer is, kwam het fusieproces op gang. De ambtenaren bereiden zich al maandenlang voor op de nieuwe toekomst. Voor hen zijn de werkgelegenheid, de werkplek, de salariëring en het organisatiemodel de meest belangrijke onderwerpen. Hierbij is al heel veel duidelijk is geworden. Voor de bewoners zijn er louter nog vraagtekens, waarbij zich maar al te vaak ongerustheid manifesteert.


Toekomst

Gesprekken in beide dorpen gaan vooral over de toekomstige belastingheffingen, het parkeerbeleid, het ondernemersfonds, de te verwachten service aan de inwoners en er is kritiek op de wat gebrekkige communicatie hierover. Bestaande politieke partijen hebben zich wel beperkt uitgelaten over het voortbestaan. Maar nog helemaal niet over de genoemde hangijzers. Geruchten over een nieuw partij, zoals vorige maal Noordwijk Zelfstandig plotseling werd opgericht, doen de ronde.
Noordwijk Zelfstandig was zo'n spontaan opgerichte antipartij, die zomaar 2 zetels wist te veroveren. maar inmiddels toch weer uit het politieke landschap is verdwenen.


Haast

Voor mensen, die aanleiding zien om ook een gooi te doen naar politieke macht is er veel haast geboden. Want de verkiezingen zijn al op woensdag 21 november. En uiterlijk 27 augustus 2018 moeten de politieke partijen die willen meedoen aan de verkiezingen zich laten registreren. Dat moet via een aanmelding bij het centraal stembureau. In de aanmelding moet heel duidelijk worden vermeldt onder welke naam aan de verkiezingen gaat worden deelgenomen. Deze naam wordt vervolgens op de kandidatenlijst vermeld. Het officiële verzoek tot registratie kan schriftelijk worden ingediend bij het centraal stembureau van de gemeente Noordwijk, Voorstraat 42, 2201 HW Noordwijk. De te verwachten is, dat alle bestaande partijen opnieuw willen mee doen aan de verkiezingen. Die een gemeenteraad gaan opleveren voor de fusiegemeente Noordwijk. En die zo snel mogelijk na 1 januari wordt geïnstalleerd.


Geruchtenstroom

Nu we nog midden in het zomerreces zitten is het in politieke kringen akelig stil. Hoewel er een wel geruchtenstroom op gang gekomen is . Bekend is dat de landelijke partijen CDA,VVD, PvdA, Groen Links en D66 mee gaan doen. En het lijkt aannemelijk dat LSN zich sterk gaat maken om wethouder Salman in het zadel te houden. De geruchten maken bovendien melding van een nieuwe naam voor PUUR. Die naast hun wethouders van Duin en Bakker ook vertegenwoordigers vanuit Noordwijkerhout en De Zilk op de lijst zouden hebben gezet. Bekend is dat voormalig VVD-vertegenwoordiger Marc Cramer, die Noordwijkerhoutse partij de rug heeft toegekeerd, door Puur verkiesbaar wordt voorgedragen. Bovendien blijkt dat Noordwijker Arjan van den Akker, ondanks eerdere uitlatingen dat hij zou stoppen met politiek, toch kandidaat wil zijn voor 'de partij met de nieuwe naam'.
D66 komt met een duo als lijsttrekkers namelijk Dick Gutlich en Bert Gotink. De PvdA heeft ook al een duo, dit zijn Rosalie Bedijn en Jan Janson. Rond het CDA is het wat stil maar zeker is dat Theo Alkemade een belangrijke stemmentrekker gaat zijn. De VVD heeft inmiddels de hele ploeg al gepresenteerd. Bij hen ook een duo: Marielle Epping-Immerzeel en Michael van Dormolen. Verder is het dus even afwachten.

Uit de krant