Te midden van zijn VVD-fractie neemt Roberto ter Hark voor de laatste keer deel aan de debatten in de raad.
Te midden van zijn VVD-fractie neemt Roberto ter Hark voor de laatste keer deel aan de debatten in de raad.

Volle raadsagenda in laatste bijeenkomst voor het reces

Algemeen

De raadsvergadering kende een lange agenda met 8 hamerstukken en niet minder dan 17 debatstukken. Bovendien was er het afscheid van Roberto ter Hark. Een latertje dreigde. De voorzitter wilde de discussies kort houden. Uiteindelijk viel de hamer vlak voor middernacht.

Bij de hamerstukken was er nog aandacht voor de grondwatermaatregel onder de Parallelboulevard. Daar wordt een extra drainage aangebracht. De commissie besteedde hieraan al veel aandacht. Zo kwam de mededeling dat de drainage niet in grint en ook niet in schelpen wordt gelegd, maar in glasparels. Dit heeft te maken met het beter kunnen zuiveren van deze ommanteling. Voorlopig gaat het om een voorbereidingskrediet. Aandacht werd bovendien gevraagd voor mogelijk verzakken van huizen. Door Alkemade (CDA) werd de hoop uitgesproken dat het deze keer beter afloopt dan op de K.W. Boulevard. Unanimiteit was er bij het voorstel om de Muze met terugwerkende kracht van 1 januari 2018 aan te kopen.

Bij het natuur- en groenbeleid kwam er een motie van de VVD waarin werd gepleit voor het overdragen van beplanting op rotondes aan mogelijke sponsoren. Wethouder Fles ontraadde dit omdat zij uniformiteit belangrijker vond dan geld.
Geld was ook het onderwerp bij het voorstel om een reserve Ontwikkeling Space Campus in te stellen. En hiervoor 3 miljoen over te hevelen naar de nieuw te vormen reserve Ontwikkeling Space Campus. Deze 3 miljoen wordt uit de NUON-reserve gehaald. Hiermee verbindt Noordwijk zich aan Rijk en Provincie en het toegezegde gezamenlijk investeren in de gebiedsontwikkeling. Waardoor de doorontwikkeling van Space Business Park een grote impuls krijgt.

Het debat over de huisvesting van ambtenaren na de fusie spitste zich toe op het zogenaamde 'nieuwe werken'. Een term die staat voor het flexibele inzetten van werkplekken. Waarbij de mogelijkheden van burgerparticipatie en veranderende communicatie zouden verbeteren. Hiermee moet het nieuwe ambitieuze Noordwijk tot de 10 beste gemeente van Nederland gaan behoren. Van Bockhove (LSN) vroeg zich wel af hoe er efficiënt kan worden omgegaan met werkplekken en deeltijdbanen. Omdat er mogelijk toch weer niet benutte werkplekken ontstaan. De voorkeur van ambtenaren om op woensdagmiddag en vrijdag vrij te zijn zou volgens Bockhove, toch wel eens problematisch kunnen worden Spreiding van werkuren zou veel verbetering behoeven. De burgemeester sprak de overtuiging uit dat de creativiteit in Noordwijk voldoende waarborgt dat dit goed wordt uitgevoerd.
Bovendien gaf hij met overtuiging zijn vertrouwen aan de nieuwe gemeentesecretaris. Uiteindelijk werd het benodigde geld, 2,7 miljoen, beschikbaar gesteld onder voorwaarde dat de locatie Goohorstlaan 10 op termijn wordt afgestoten.


100% sociaal

De ontwikkeling op de locatie van de voormalige Northgohal en het parkeerterrein werd met overigens niet hoorbaar gejuich, door alle partijen ontvangen. Het beeldkwaliteitplan en het voorontwerpbestemmingsplan gaan per direct de inspraak in. Alle partijen waren blij met de aanpak van de NWS die kans ziet het plan te ontwikkelingen met 100% sociale woningbouw. In een goedogend en perfect aangepast ontwerp waarin opnieuw een hofje is gesitueerd.


Monumenten

Een gezamenlijke motie van LSN, VVD, CDA en D66 over het gevoerde gemeentelijk monumentenbeleid bracht wethouder Fles in verlegenheid. De partijen drongen er met deze motie opnieuw op aan om het beleid aan te passen en voorlopig slechts op basis van vrijwilligheid beoogde panden op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Diverse raadsleden hadden wel heel vreemde teksten gelezen in de door de adviescommissie geleverde adviezen. Roberto ter Hark stelde dat gemeentelijk monumentenbeleid bij veel burgers voor buikpijn heeft gezorgd. Wethouder Fles ontraadde de motie van harte. Deze werd toch aangenomen.

Uit de krant