Afbeelding

Politiek bespreekt overname vastgoed De Muze

Algemeen

Het exploiteren van een theater is in kleine gemeenten vaak een kostbare aangelegenheid. In de Muze ziet men echter wel kans zonder exploitatietekorten toch een aantrekkelijk programma te realiseren. Desondanks wil het stichtingsbestuur van de Muze het gebouw verkopen. De politiek buigt zich deze week hierover.

In een brief aan de gemeenteraad meldt het stichtingsbestuur samen met de directie dat op grond van de conclusies uit het 'Rapport Onderzoek eigendomsoverdracht van De Muze', naar hun mening overdracht van het eigendom van de Muze aan de gemeente Noordwijk een goede oplossing is voor hun problemen.
Zij melden te geloven dat de gemeente veel beter de culturele functie van het gebouw kan borgen. En bovendien de doelstellingen van de Muze het beste kan realiseren. Bovendien denkt men dat de gemeente als eigenaar het onderhoud en daarmee de continuïteit van de activiteiten kan waarborgen.

Binnen het bestuur en de huidige directie zou op dit moment kennis en kunde ontbreken om het vastgoed op de juiste wijze te beheren. Men ziet dit niet als hun belangrijkste taak. Ooit bedacht men deze constructie om de fiscale voordelen te benutten maar dat bleek geen succes.
Voor de gemeente blijkt de overnamesom van € 293.136, de boekwaarde van De Muze per 31-12-2017, niet of nauwelijks een probleem. Ook niet de netto financiële consequenties van de overname, afschrijvingslasten en rentelasten van de investering ad. € 12.323,- per jaar.
Bovendien blijkt er ook niet of nauwelijks achterstallig onderhoud te zijn. Inmiddels toonde de politiek zich toch bij een eerder gehouden presentatie nog heel terughoudend. De organisatorische en vooral ook de juridische consequenties riepen vragen en weerstanden op.
Deze week komt men er in de commissievergadering nog eens op terug, waarna er in september uiteindelijk definitief over wordt beslist.

Uit de krant