In Space Expo is de expositie 'Comics in Space' te zien. | Foto: PR
In Space Expo is de expositie 'Comics in Space' te zien. | Foto: PR

Expositie 'Comics in Space' in Space Expo

Algemeen

In de maanden augustus, september en oktober is er een bijzondere expositie in Space Expo: 'Comics in Space'! De expositie geeft een overzicht van vooral Nederlandse striptekenaars die hun helden avonturen lieten beleven in de wereld van de ruimtevaart en science fiction.

Initiatiefnemer van de expositie is Noordwijker John Asselbergs, zelf tekenaar met als grote hobby stripverhalen. Asselbergs: "Stripverhalen in relatie tot ruimtevaart is een boeiend onderwerp waar je veel over kunt vertellen en nog meer over kunt laten zien. Ruim 20 jaar voor Neil Armstrong (1969) stonden Europese striphelden al op de maan. Deze unieke avonturen wakkerde tijdens de Space Race in de jaren '50 en '60 de honger naar de eerste stap op de maan alleen maar verder aan."

De tentoonstelling laat onder andere unieke originelen van striptekenaars zien, maar ook stripcovers, verhalen, objecten en een leestafel met stripboeken waardoor bezoekers nader kennismaken met de bijzondere relatie tussen strips en space. Belangrijk onderdeel van de expositie is de ruimtestripserie van Martin Lodewijk uit 1957. De toen 18-jarige Lodewijk kreeg deze opdracht vlak na de lancering van de eerste Spoetnik. Van de tiendelige 'ATH-serie Ruimtevaart' is in 2016 een heruitgave in luxe band verschenen. Martin Lodewijk behoort tot de beste stripmakers van Nederland en is vooral beroemd door zijn succesreeks Agent 327. Als enthousiast betrokken stripmaker tekende Lodewijk de poster voor Comics in Space met daarop o.a. zijn stripheld en- heldin in de ruimte.

Vakantieprogramma

Naast de expositie heeft Space Expo van 7 juli t/m 2 september een leuk vakantieprogramma voor gezinnen. Dagelijks worden drie interactieve presentaties gehouden over Comics in Space en is er een tekenfilmcompilatie in de filmzaal.

Ook kunnen kinderen een eigen ruimte stripverhaal maken op een space-placemat. Voor de allerkleinsten is er een kleurplaat van een stripheld. De space-placemat is er ook voor kinderen die verblijven op bungalowparken, campings en hotels in Noordwijk. Kinderen die hun stripverhaal inleveren bij Space Expo maken kans op mooie prijzen.

Uit de krant