Kermis | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Binder

Kermis

Voor veel Noordwijkers is het allemaal 'een ver van mijn bed show'. Voor anderen echter iets wat zij heel belangrijk vinden. Ik bedoel dat hele gedoe rondom het annexeren van Noordwijkerhout. Het is steeds meer samen te vatten als een hele grote komedie.

Onder het motto van een zoektocht naar 'intensieve samenwerking' loodste een landelijk ervaren bureau ons, via een vooruit bedacht zogenaamd inspraaktraject, via de tussenfase van 'een mogelijke herindeling', met de truc van een geregisseerde noodkreet door de Noordwijkerhoutse eerste burger, naar een ordinaire annexatie van een noodlijdend Noordwijkerhout. Let wel, ik ga toegeven dat een fusie noodzaak kan zijn. Of misschien wel voordelig. Maar zowel onderzoeksbureau, rapporteur en lokale politici hebben er een geweldig rookgordijn omheen gehangen. Nergens maar dan ook nergens zijn de mogelijke voordelen voor de individuele burgers door de onderzoekers hard gemaakt. Op geen manier hebben politici de indruk kunnen wekken dat het om een democratisch proces gaat. Verkiezingsprogramma's bleken totaal niets waard te zijn. En nu gaat het deze week weer verder met alweer een nieuwe kermisattractie. Het college lanceert 'de fusie tuk tuk'.
En let op, niet de politieke partijen gaan in dit typisch Aziatische milieuverpestende vervoermiddel de baan op. Welnee. Geloof het of niet. Het is een initiatief van het college. Om bij de burger te toetsen of ze een fusie wel zien zitten. Dit pure politieke item wordt in de vorm gegoten van een kermisattractie. Ik kon mijn ogen niet geloven, officieel gepubliceerd op de gemeentesite: 'Een fusie tuk tuk trekt er op uit. De gemeente zoekt er de Noordwijkers mee op. Wat vinden zij van de beoogde fusie? Waaraan moet aandacht worden besteed bij de vorming van de nieuwe gemeente.
Tot zover het citaat. Het college (lees het ambtelijk apparaat) neemt dus nu al de taak van politieke groeperingen over. Alsof deze zelf geen kans zien om hun belangrijkste taak, de achterban te raadplegen, democratisch uit te voeren. Het democratisch proces heeft eerder in Noordwijk in dit verband al een aardige deuk opgelopen. De zogenaamde enquêtes van D66 zijn zo'n voorbeeld van enkele tientallen mensen vragen en het resultaat vertalen naar 17.000 kiezers. Er wordt nu dus weer een hoofdstuk aan toegevoegd. Een zeer serieus onderwerp gegoten in een zogenaamd ludiek jasje, wat ik een ongepaste kermisattractie noem. Op een tijdstip waarop de weg terug toch al is afgesneden. Hier wordt de burger bepaald niet serieus genomen. Nog even snel scoren. Nog even snel de schijn ophouden van een democratisch proces. Ongetwijfeld zullen er mensen bereikt worden die een mening geven. Maar dat zal beslist geen afspiegeling zijn de bevolking. Bovendien zal de door ambtenaren opgestelde vraagstelling beslist niet neutraal zijn. Maar voorspelbaar gericht zijn op weg naar de door hen gewenste fusie. Het doel heiligt hier kennelijk de middelen. Nogmaals, ik ben principieel niet tegen een fusie. Maar dit goedkope kermisgedoe is mijn Noordwijk onwaardig.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>