Democratie | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Binder

Democratie

De democratie is heilig. We zijn er trots op. De stem van het volk moet worden gehoord en is bepalend voor de te nemen beslissingen. Deze week was dictatuur even onderwerp van gesprek. Want in Turkije wilde men op hun democratische wijze een leider aan meer macht helpen. Voor de tegenstanders een onmogelijkheid. Voor de voorstanders de manier om het land in de goede richting te sturen en om politieke chaos te voorkomen.

Als eenvoudige burger denkt men iets te bereiken door vertrouwen te schenken. Maar het wordt bijna nooit bereikt. Want schreeuwers, ondergrondse krachten, achterkamertjes, bestuurlijke despoten en wie al niet kunnen altijd de boel verstoren. Zo worden verkiezingsbeloften onder het mom van 'concessies zijn noodzaak', zonder enige schaamte verbroken. Om een doel te bereiken worden zogenaamde peilingen als uitgangspunt genomen. Helaas denken veel mensen dat deze manipulaties waarheden aan het licht brengt. In Noordwijk ziet een lokale partij 5 mensen in een wijkgebouwtje als de afspiegeling van de kiezer. De mening van enkelen wordt zo de mening van velen geacht. En wat in het verleden met de mond is gepredikt en met de pen is bevestigd wordt nu zonder schaamte als 'niet haalbaar' betiteld.

In de politiek spreekt men gebruikelijk niet over liegen, manipuleren of besodemieteren. In het jargon gebruikt men de termen als vergissen, beneden de waarheid, voortschrijdend inzicht en 'in het belang van'. In Noordwijk dreigt nu het fiasco van waterhuishouding naar de achtergrond te worden gedrongen door het gedoe over de fusie met onze noorderburen. Gedupeerden rond de Hoofdstraat hebben wederom geen kans op aandacht, want de waterhuishoudingpolitiek is voor de theoretici in het gemeentehuis een veel te moeilijk onderwerp. Er schijnt geen eer aan te behalen te zijn. Groot Noordwijk, Gemeente Leeuwenhorst of misschien zelfs wel Gemeente Bronsgeest houdt velen nu eerst bezig.

Onze ministers van Dromenland trekken inmiddels langs alle zalen die Noordwijk rijk is om de boodschap te prediken van 'Zeewaardig'. Noordwijk wordt weer het middelpunt van de wereld. De zeven vette jaren komen er aan. Een fonkelnieuw plan laat toch een enorm congresgebouw zien. In samenhang met een enorme parkeergarage. Een eerder onderzoek naar de mogelijkheden om de congresfaciliteiten uit te breiden lijkt in de prullenbak verdaagd. De infrastructuur zou de enorme stroom van parkeerder makkelijk kunnen verwerken. Daarnaast moet onze K.W. Boulevard autoluw en, ja let goed op, verduinen. Jazeker, verduinen. Een nieuw gelanceerde kreet. Wat dat betekent? Gewoon stuifzand op diverse plekken met helm erop. O ja, de democratie zou hierbij zijn werk hebben gedaan. Droomsessies met vele Noordwijkers (in werkelijkheid nog geen 4%) is de basis. Zo'n 100 miljoen is het totaal benodigde bedrag. Jawel, dit is 'Noordwijk in dromenland' en de democratie is hier heilig.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>