In de Oude Jeroenstoren was een escaperoom ingericht. | Foto: Ina Verblaauw
In de Oude Jeroenstoren was een escaperoom ingericht. | Foto: Ina Verblaauw

Dag vol Noortukse geschiedenis

Algemeen

Alweer voor de derde keer werd de Dag van de Noordwijkse Geschiedenis georganiseerd door Koen Marijt en vele vrijwilligers. De eerste twee waren in het najaar met koud, kil weer. Daarom werd besloten deze dag dit jaar in het voorjaar te organiseren, gecombineerd met de Boerenmarkt op Veldzicht. En dat was een goede beslissing.

Door Ina Verblaauw

Burgemeester Wendy Verkleij opende de dag. ‘Het is belangrijk dat het verleden wordt doorgegeven aan de toekomst’. Na het hijsen van de vlag kon deze bijzondere dag worden gestart. Veel Noordwijkse historie was de andere twee jaren al zichtbaar, maar ook dit jaar open voor bezoekers. 

Nieuwe elementen

Toch had de organisatie een aantal nieuwe elementen toegevoegd. In de toren van de St. Jeroen was een professionele escape room ingericht. Gemiddeld deden de bezoekers er met veel puzzelwerk vijftien minuten over om de deur te openen. Er waren wandelingen in de Oude Dorpskern over het verhaal achter de gevels. Tussen de diverse plaatsen konden mensen per legerjeep of een Amerikaanse oldtimer gehaald of gebracht worden naar een volgende locatie. Op Calorama was Gregoriaanse zang. De Vuurtoren, de bunkers en het Engelandvaardersmuseum werden ook goed bezocht. De dag werd traditioneel afgesloten in Café De Wels met een pubquiz over de Noordwijkse Geschiedenis.

Uit de krant