Afbeelding
Foto: Imperial War Museum

Historische lezing over de voorbereiding van D-Day

zondag 5 mei 2024 14:00 tot 16:00

Historicus Koen Marijt, ook wel bekend als Koen van Toen, organiseert in theater De Muze in Noordwijk een speciale collegereeks over de Tweede Wereldoorlog. De reden hiervoor zijn de verschillende jubilea die de komende twee jaar gepland staan in binnen- en buitenland. Zo is het in juni 2024 exact 80 jaar geleden dat de geallieerden in Normandië (Noord- Frankrijk) de bevrijding van West-Europa inluidden.

Op zondag 5 mei (Bevrijdingsdag) geeft Koen een lezing over de voorbereidingen die er aan D-day (de landing op 6 juni 1944 in Normandië) voorafgingen. Na de Amerikaanse deelname in de oorlog in december 1941, worden er steeds meer troepen getraind en voorbereid op een invasie van het West-Europese continent. Maar de training en voorbereiding moesten in het geheim gebeuren. En er moest nog een keuze worden gemaakt door de geallieerden over de uiteindelijke plek van de invasie. Werd het Noord-Frankrijk, nabij Calais? Normandië of toch de Nederlandse kust? Tijdens de lezing vertelt Koen over het nauwkeurige onderzoek dat de geallieerden hebben gedaan in hun zoektocht naar de meest geschikte locatie om hun troepen te laten landen. Spionage, afleiding en misleiding speelden een grote rol in het succes van D-day en komen ook tijdens de lezing aan bod.

Koen vertelt tijdens de lezing over de Amerikaanse en Britse samenwerking, de massale voorbereidingen op de invasie en de keuze voor het invasiestrand. Maar ook de Duitse zijde komt naar voren. Hoe sterk was de Duitse Atlantikwall daadwerkelijk? En wat wisten de Duitsers van de geallieerde invasieplannen?

De lezing vindt op zondagmiddag 5 mei van 14:00 tot 16:00 uur plaats in de Uraniazaal in De Muze. Er is een pauze. Kaarten kosten 15 euro per stuk en zijn te koop via de website van De Muze. Meer informatie inzake de lezingen is te vinden op www.koenvantoen.nl.

Locatie