Over het waarom wordt gezwegen, maar de gemeente wil het perceel van TuineXtra niet kopen. | Foto: archief
Over het waarom wordt gezwegen, maar de gemeente wil het perceel van TuineXtra niet kopen. | Foto: archief

Gemeente ziet af van TuineXtra

Algemeen

Het idee, om het drie hectare grote perceel van het tuincentrum aan de Van Berckelweg aan te kopen, gaat niet worden uitgevoerd. Een minieme boodschap vanuit het gemeentehuis heeft dit wereldkundig gemaakt. Er bleek een aantal geheime bijeenkomsten nodig om tot het besluit te komen

Wat rondvragen bij politici levert slechts geheimzinnige glimlachers op. De boodschap is dat elk woord dat erover gezegd wordt kan leiden tot zware sancties met zelfs de dreiging van gevangenisstraf.

Geheimzinnig

De kennelijk noodzakelijke geheimzinnigheid betrof hoogstwaarschijnlijk de aankoopsom en het krediet dat de politiek hiervoor beschikbaar zou hebben willen stellen. Daarnaast zal er ongetwijfeld ook discussie zijn geweest over de mogelijkheden en de wenselijkheden. Het college suggereerde eerder dat dit een unieke gelegenheid betrof om een transferium aan te leggen in combinatie met mogelijk wat andere functies. Het Voorkeursrecht Gemeente toepassen was het instrument dat werd benut om te voorkomen dat er achter het net zou worden gevist. Nu blijkt dat is besloten om van de mogelijke aankoop is afgezien. De motivatie en de argumentatie blijven echter in de geheimzinnigheid verscholen. 

Bekendmaking

Volgens sommigen mag zeker worden verwacht dat de opgelegde geheimhouding uiteindelijk van tafel gaat en dat de kiezer inzicht wordt verschaft over de handel en wandel van hun favoriete politieke partij bij dit hangijzer. De officiële bekendmaking van de gemeente Noordwijk luidt: ‘Na tijdelijke vestiging door het college en doorgeleiding naar de raad ter bevestiging daarvan is afgezien van het verder gebruiken van het instrument voorkeursrecht gemeenten en is het raadsvoorstel niet geagendeerd. Hierdoor gaat de gemeente niet verder in onderhandeling met de eigenaren. Zij zijn vandaag per brief op de hoogte gebracht.’ Tot zover de officiële berichtgeving. Ongetwijfeld zijn er ook politieke standpunten en ideeën aan de orde geweest waarover in een democratie, geheimhouding uiteindelijk toch onwenselijk kan worden genoemd. 

Uit de krant