Een parend Slechtvalkenechtpaar op het kruis van de kerktoren. Als dat geen goed voorteken is om voor het nageslacht te zorgen…
Een parend Slechtvalkenechtpaar op het kruis van de kerktoren. Als dat geen goed voorteken is om voor het nageslacht te zorgen… Foto: Hans Hagebout

Slechtvalken paren op kruis Sint Pancratiuskerk

Algemeen

Lentekriebels • Voor vogelaar Hans van Stijn uit Sassenheim is een droom werkelijkheid geworden. Sinds een eerste waarneming in de winter van 2013-2014 van een vrouwtje Slechtvalk uit Scandinavië op de toren van de Sint Pancratiuskerk hoopte hij ooit op een Slechtvalkenechtpaar in de zomer én plaatsing van een nestkast in de toren. Alsof het zo moest zijn. Na het succesvol neerzetten van een nestkast op 19 november 2022 was daar begin februari 2023 de eerste melding van twee roepende Slechtvalken bij de nestkast in de rooms-katholieke kerktoren.

Door Ingrid Langeveld

Van Stijn grijnst. Niet alleen nu het in Nederland - na bijna uitsterven van de populatie enkele decennia geleden - weer crescendo gaat met de Slechtvalk en op hoge gebouwen steeds vaker nestkasten worden geplaatst. Meer in zijn sas is hij over het gelukte project dat zo’n vier jaar terug in zijn hoofd ontsproot. 

Geregeld zag hij rondom de kerk prooiresten van vogels wat volgens de kenner klaarblijkelijk duidt op een - met de weidepolders aan de Kagerplassen in de buurt - goed winterterritorium voor de Slechtvalk. Interessanter werd het voor Van Stijn toen hij zowel in de zomer van 2020 als die van 2021 op de kerktoren twee overzomerende Slechtvalken zag en in het voorjaar van 2022 zelfs twee parende. “Kennelijk is deze toren voor de Slechtvalk zo’n geschikte plek dat de kans groot is dat ze hier gaan broeden”, concludeerde Van Stijn vervolgens. 

‘Ik ben zo blij’

“Maar”, zo bedacht de vogelaar zich, “het paartje heeft hier dan wel - Slechtvalken nestelen in natuurgebieden op rotswanden en kliffen - de hulp nodig van een nestkast met een laag grind. Zo is de kerktoren immers niet geschikt.” Van Stijns contact met voorzitter Jan Willem Hesselink van de beheercommissie Sint Pancratius leidde direct tot enthousiasme en ook pastor Peter Owel was opgetogen. Lang nadenken hoefden ze bij het bestuur niet. De valkenkast was welkom en is met hulp van slechtvalkenkenners van de Vereniging voor Natuur- & Vogelbescherming Noordwijk voorbije 19 november gerealiseerd, compleet met een nagebootste rotsbodem van liefst 75 kilogram grind en een ijzeren aanvliegrooster dat dient voor landing, prooioverdracht en het oefenen van de vliegspieren van de jonge slechtvalken. “De dag dat alles naar boven werd getransporteerd, zal ik mijn leven niet vergeten”, straalt Hesselink. “Het was een welhaast halsbrekende maar zeker heel bijzondere operatie waarop we goed waren voorbereid.” Van Stijn en Hesselink zijn hoopvol dat het Slechtvalkenpaar broedende is en dat mogelijk twee tot misschien wel vier jongen worden grootgebracht. “We weten niet wat er precies in de nestkast gaande is en wat er gaat gebeuren. Maar getuige observaties van hun vertoonde gedrag denken we dat er eieren liggen.” Wat wel honderd procent zeker is, is dat Van Stijn de komende tijd de gebeurtenissen rondom de kerktoren scherp in de gaten houdt. “Ik ben zo blij.”

Uit de krant