Laurie Noordermeer uit Noordwijk met haar Welsh pony Glenn. | Foto: Annemiek Cornelissen.
Laurie Noordermeer uit Noordwijk met haar Welsh pony Glenn. | Foto: Annemiek Cornelissen.

Amateurs en profs op de manege

Algemeen

Op Manege Hillegom werd 3 maart een wedstrijd gehouden, waarbij niet alleen amateurs, maar ook professionals lieten zien wat ze konden. Hierdoor ontstond een mooie verbinding, hetgeen ook een van de doelstellingen was van deze wedstrijd, een initiatief van Zuits. Aan deze Zuits dressuurwedstrijden hebben meerdere niveaus en klassen meegedaan. Er waren 146 starts, waarvan een aantal ruiters meerdere keren reden. Een van hen was Laurie Noordermeer uit Noordwijk met haar Welsh pony Glenn.

Hun proef ging niet helemaal zoals ze hoopte, maar haar trouwe vierbener kreeg na afloop een liefdevolle beloning en een knuffel: “Hij was lief en dat is hij altijd”. Volgens Annemarie Kesseling, die al 45 jaar verbonden is aan Manege Hillegom was de Zuits dressuurwedstrijd een soort test: “Deze wedstrijd maakt een unieke combinatie tussen ruiters, die rijden in verschillende klassen en dat maakt het zo bijzonder”, aldus de Hillegomse die bij de manege is begonnen als ponykind en nu instructrice is. 

De deelnemers van de wedstrijd kwamen uit het hele land en zij reden allemaal twee keer hun proef. “De deelnemers hebben allemaal een eigen stal en dus hun eigen paard meegenomen, waarop ze de proeven reden. Van onze stal waren er twee deelnemers, de rest kwam overal vandaan. Ik heb deelnemers gezien uit Brabant, Utrecht en heel Zuid Holland en dat maakt het zo leuk. Het zorgt voor verbinding. Ze praten in de kantine met elkaar, maar ook al bij de paardentrailer als ze aankomen. Zo krijg je contacten tussen ruiters in de verschillende niveaus. Zo kan je van elkaar leren. Je doet iets met elkaar en zo moet het. Dit is het doel van dit soort wedstrijden.”

Volgens Kesseling is het de bedoeling dat de Manege Hillegom dit evenement jaarlijks gaat faciliteren: “Dit was een try-out. Er werd zowel binnen als buiten gereden. Wij hebben de locatie hiervoor. Er zijn in deze omgeving weinig subtop wedstrijden, maar wel veel basiswedstrijden. Vandaar dat dit soort wedstrijden nu worden opgezet.” 

Om de wedstrijd tot stand te laten komen waren er tal van vrijwilligers nodig om alles in goede banen te leiden. Ook hebben een groot aantal sponsors hun steentje bijgedragen en volgens Annemarie Kessling was dit heel belangrijk. “Zo konden we mooie extra prijzen bieden zoals een fotoshoot of een paardentrailer voor twee paarden voor een weekend.” Het werd een mooie dag, waarop door de deelnemers met veel plezier kan worden teruggekeken. “We hopen dat er jonge ruiters zijn uit de amateurklasse, die door wat ze gezien hebben van de professionals een extra stimulans hebben gekregen om door te trainen om dit ook te bereiken.”

Uit de krant