Logo denoordwijker.nl
<p>Al in de herfst begonnen de oud-mariniers (en Laura, rechtsonder) aan de voorbereiding. |&nbsp;</p>

Al in de herfst begonnen de oud-mariniers (en Laura, rechtsonder) aan de voorbereiding. | 

(Foto: Thomas SteenvoordenBuro Binnen)

Samen een front tegen ALS

Een groep van dertien oud-mariniers uit Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk doet in speedmars en op zogenaamde kisten, militaire schoenen mee aan Tour du ALS. Initiatiefnemers Leon van Leeuwen en Richard Heemskerk hoorden zo’n twee jaar geleden over dit bijzondere evenement waarbij onder het motto ‘Samen trappen we ALS de wereld uit’ deelnemers wandelend, hardlopend of fietsend de Mont Ventoux in Frankrijk opgaan. 

Door Caroline Spaans

Het doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor de strijd tegen de dodelijke spierziekte ALS. Het evenement wordt voor de tiende keer gehouden en vindt plaats op 9 juni. De mannen plus één vrouw, Laura, de dochter van hun aan ALS overleden ‘buddy’ Ed van Heeswijk, vertrokken afgelopen zondagnacht richting Zuid-Frankrijk. Laura zegt dat ze uiteraard mee gaat als one of the guys. De meesten van hen kende ze al, omdat ze een erewacht vormden tijdens het afscheid van haar vader. En ze loopt mee in vol ornaat, dus ziet er precies zo uit als de mannen: mét kisten, camouflagebroek en mariniersmuts. Wel die van haar vader natuurlijk! Met een vast groepje oud-mariniers komen ze al jaren regelmatig bij elkaar. Het ziekteverloop van Ed maakten ze van dichtbij mee en heeft ze stuk voor stuk enorm geraakt. Met de gedachten aan Ed, wilden ze heel graag de Mont Ventoux beklimmen en een stichting oprichten om geld op te halen voor de Tour du ALS. 

En zo geschiedde: vorig jaar had de groep in no-time een sponsor voor kleding en schoeisel, was er een logo, volop exposure op social media en werd 26 november de oprichtingsacte ondertekend van de Stichting Ventoux Marines. Mentaal zit het wel goed en de onderlinge motivatie is ongekend. Maar de ooit fysiek afgetrainde mariniers moesten hun lichaam ook weer in conditie zien te krijgen voor de zware tocht naar de top van de ruim 1900 meter hoge Mont Ventoux: een klim van 21 kilometer met zo’n honderd bochten. Ze trainden de afgelopen maanden - weer of geen weer - in de duinen en in Zuid-Limburg. Ronald de Jong uit De Zilk (op de foto derde van linksboven), laat op zijn Facebookpagina weten er helemaal klaar voor te zijn: “Het is momenteel 30 graden hier, dus het wordt extra afzien, maar de sfeer is heel bijzonder!”

Kijk op: wwwtourduals.nl/ventouxmarines. Delen mag, doneren ook!

Meer berichten