Afbeelding

Er nog toe doen

Algemeen Pastorale column

Mag ik een keer aansluiten bij wat de Binder vorige week in de Noordwijker schreef? Het ging in zijn column over de uitspraken van mevrouw Zwagerman die ouderen met ‘dor hout’ vergeleek. Het lijkt me terecht om met zulke uitspraken de vloer aan te vegen. (Of je dan ook meteen met hen die zulke uitspraken doen de vloer aan moet vegen is een andere kwestie.)

Onze Binder denkt dat mensen zoals Zwagerman toch ‘enigszins geïsoleerd staan’ in onze maatschappij. Nu hoop ik dat hij gelijk heeft, maar helemaal gerustgesteld ben ik niet.

Misschien heb ik het mis, maar mijn indruk is dat ouderen vroeger meer gerespecteerd en gewaardeerd werden dan tegenwoordig. De wijze koning Salomo schreef: ‘De grijsheid is een sierlijke kroon.’ Maar als tegenwoordig het eerste grijze haartje zichtbaar wordt dan moet er vaak meteen wat verf overheen. Alles om er zo jong mogelijk uit te zien.

Maar als je gebrekkig wordt tel je dan in onze samenleving nog mee? Doe je er dan nog toe? Naast de column van de binder stond te lezen dat bollengrond heilig blijft. Maar zijn alle mensenlevens nog heilig in onze samenleving? Old lives matter!

Binder is gezegend met een kleinkind dat met opa wil zwemmen. ‘De glimlach van een kind…’, zong Willy Alberti. Maar niet alle ouderen hebben kinderen en kleinkinderen. Wat is er onder ouderen soms veel eenzaamheid. Helaas niet alleen als gevolg van de coronacrisis.

Ieder mens, oud of jong heeft de behoefte om gezien te worden, om het gevoel te krijgen dat we er toen doen. Geloven wij nog dat ieder mens er toe doet? Of we oud zijn of jong, geboren of nog niet geboren, gebrekkig of in de kracht van het leven? We zijn allemaal stuk voor stuk schepselen van God. Ieder mens is door Hem gewild, u, jij en ik.

Ik weiger te geloven in de moderne mythe dat we een toevallige combinatie zijn van wat stoffen en stroompjes in een koud en onpersoonlijk universum waar verder niemand om ons mensen geeft. God is oorsprong en doel en zin. En als we het geloof in de Heilige verliezen wat is er dan uiteindelijk nog heilig?

Er zullen misschien lezers zijn die zich eenzaam en alleen voelen. Misschien wel het gevoel dat niemand om je geeft, dat je er niet toe doet.

Voor God doet u er wel toe! God had de wereld zo lief dat Hij zelfs Zijn enig geboren Zoon gegeven heeft opdat ieder die Hem gelooft niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft. God ziet naar mensen om. En wat een troost om door het geloof te weten dat Hij ook naar ons persoonlijk omzag.

Ds. J.A.J. Pater,
Wijkgemeente Ichthus Noordwijk

Uit de krant