Logo denoordwijker.nl
Foto: thv
Bollenpraat

Wat nu?

Nu het rooiseizoen over het hoogtepunt heen is, komen de bespiegelingen over de oogst naar voren. Tegenwoordig worden in bijna het hele land tulpen geteeld, van de kuststrook aan de Waddenzee tot in Zeeuws-Vlaanderen aan toe. De Zeeuwse bollen zijn voor de vroegbroei en worden het eerst gerooid, dan de NOP=oogst onder folie geteeld en dan de Bollenstreek. Voor de Drentse tulpen wordt het bijna augustus.

Twee exporteurs heb ik gevraagd naar hun mening over de oogst. Dat is een beetje tricky: altijd zegt een exporteur dat ze over de mand lopen en een kweker dat hij wel een paar afzwaaiers ziet. Ook nu ligt waarheid vast in het midden. Bij De Meulder komen de voorgekochte bollen nu binnen. Zien er goed gegroeid uit. De hyacinten krimpen wat meer dan gewoonlijk; misschien wat te hard gegroeid. Desgevraagd is bij hen de verkoop matig. De orders komen mondjesmaat binnen, maar ze durven niet teveel bollen in voorraad te nemen voor de latere orders. Ze zijn behoorlijk bang voor eventuele corona-beperkingen later in het jaar.

Robbert Uittenboogaard is, als altijd, optimistischer. De verkoop in de tuincentra loopt nog steeds als een tierelier en ook de retail doet het goed. Zijn grootste zorg zijn de bollen voor landscaping. Overheden zijn sowieso laat met orders plaatsen, daar komt nu bij dat ze vanwege alle corona-perikelen extra op de centjes zullen moeten letten.

Al met al maken de grote tulpensoorten voor de broeierij de dienst uit. Die zijn ook uitwisselbaar om in de tuin te planten. De oogst daarvan lijkt goed te zijn. Komt allemaal nog bij dat we volgend jaar een vroege Pasen hebben, weer een korter broeiseizoen. Dus zeker voor de lieden die in de handel zitten, geldt:wat nu?

Aad van Ruiten

Meer berichten