Logo denoordwijker.nl
 | Foto: PR
| Foto: PR (Foto: )

KNRM station Noordwijk herdenkt redders

In de vroege ochtend van 24 november 1919 kwamen drie Noordwijkse redders om het leven bij hun poging de bemanning van de Katwijkse zeillogger de 'KW47', met aan boord dertien bemanningsleden, van een wisse dood te redden. Leendert Hellenberg (29), Jan Cramer (33) en Hendrik Vink (50) verdronken toen de roeireddingboot door een grondzee omsloeg. Ook Amerik Hellenberg (21), matroos van de KW47 en neef van redder Hellenberg, kwam om door ontbering en onderkoeling.

De zeillogger, genaamd Noordzee V 'de KW47', was naar oordeel van de scheepvaartinspectie door nalatige navigatie, rond half twee die nacht vastgelopen op een zandbank ongeveer twee kilometer ten noorden van Noordwijk.

Een achtjarige jutter zag de tragedie in die vroege ochtend en spoedde zich naar het kustdorp om de reddingboot te alarmeren. In die tijd een hele onderneming.

Noodlot

Na twee uur roeien was de reddingboot ter plaatse. Toen deze de KW47 wilde naderen sloeg het noodlot toe. De boot kapseisde door een steile grondzee en sloeg om. De meeste redders wisten zwemmend de kant te bereiken. Drie mannen spoelden met de reddingboot, levenloos aan. Reanimatie door Jan van Kan, mocht niet meer baten en op een schelpenkar werden de overleden mannen naar de Seinpost in Noordwijk gebracht.

Deze ramp trof veel gezinnen en hun familieleden in het oude zeedorp. Er werd geld ingezameld en de KNRM steunden de weduwen met een noodfonds. Ook voor de KNRM was dit een zwarte bladzijde in haar geschiedenis. Reden om nu, 100 jaar na dato, deze ramp te herdenken op exact dezelfde dag; 24 november 2019. Dit zal plaatsvinden op de openbare begraafplaats aan de Oude Zeeweg te Noordwijk vanaf 14.30 uur.

De KNRM roept nabestaanden op tot deelname aan deze herdenking. Ook belangstellenden zijn welkom bij deze plechtigheid. Voor meer info of aanmelden van nabestaanden graag via reddersnoordwijk1919@gmail.co


Meer berichten