Afbeelding
Foto: Mark Kras

Spelregels

Algemeen

Bij iedere ingang van Hollands Duin staan bruine Staatsbosbeheerborden. Daarop vind je de spelregels waaraan bezoekers zich moeten houden. Die regels zijn er om natuur te beschermen en om te zorgen dat bezoekers een mooi bezoek kunnen brengen zonder al te veel last te hebben van elkaar. Maar zijn die regels nodig?

Je zou willen van niet. Met een beetje respect voor elkaar en de natuur waarin je wandelt, fietst of paardrijdt, verloopt een bezoek meestal zonder enig probleem. Toch moet iemand soms even worden herinnerd aan de regels. Meestal gebeurt dat in een goed gesprek. Als het respect voor medebezoekers en natuur echt geschonden wordt door het gedrag van de bezoeker, volgt een proces-verbaal.

Dit lijkt allemaal voor de hand liggend en eenvoudig. Toch zien we de laatste jaren dat een aantal mensen het lastig vindt om in te schatten wat wel en niet kan. Erger nog, als zij aangesproken worden, lijken ze het steeds lastiger te vinden om een inschattingsfout te erkennen. Laat staan dat ze een volgende keer de hond wel aan de lijn doen of alleen op de bedoelde paden rijden of lopen.

Het gevolg daarvan is ergernis bij mensen die zich wel aan de regels houden, bij mensen die zich zorgen maken om de kwetsbare natuur en mensen die gestoord worden door bijvoorbeeld loslopend honden waar dat niet mag of struinende mensen waar zij dat niet verwachten. Vanuit die ergernis ontstaat een roep om meer handhaving, strakkere regels en zwaardere straffen. De afgelopen jaren is aan dat eerste iets gedaan. Boswachters houden meer uren toezicht in het veld. Het tweede, strakkere regels, dat zou in de toekomst kunnen volgen. Zwaarder straffen ten slotte, daar gaat Staatsbosbeheer niet over. Net zoals dat het bedrag van de boete in de staatskas verdwijnt en niet in de kas van Staatsbosbeheer, gaat de landelijke overheid over de strafmaat.

Over strakkere regels wil ik nog wel iets kwijt. Op dit moment moeten honden aan de lijn. Dit is om de natuur de rust te geven om voor het nageslacht te zorgen. In het gebied van Staatsbosbeheer mogen 7 maanden van het jaar, daar waar het kan, honden onder appèl los lopen. De 5 maanden van het broedseizoen moeten ze aan de lijn. Dit doet een beroep op de verantwoordelijkheid van een hondeneigenaar. Weet wat de regels zijn, wanneer en waar de regels gelden, houd je hond onder controle en dicht bij het pad. Tot op heden ging dit best goed en Staatsbosbeheer wil dat graag zo houden.

En dat kan best. Als respect voor natuur, voor andere bezoekers en voor handhavers gewoon is, dan kunnen we met de huidige regels de natuur goed beschermen en is het heerlijk genieten in Hollands Duin.

Wilt u niet wachten op de volgende column? Op www.boswachtersblog.nl kunt u de avonturen van de boswachters van Staatsbosbeheer meebeleven. Boswachter Mark Kras is te volgen op Twitter én op Instagram: @boswachtermark

Uit de krant