In de file voor gratis compost | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
De wethouders Van Starkenburg en Salman deelden zakken compost uit. | Foto: Piet van Kampen
De wethouders Van Starkenburg en Salman deelden zakken compost uit. | Foto: Piet van Kampen (Foto: )

In de file voor gratis compost

Typisch Hollands. Als het gratis is, zijn we er als de kippen bij. Net zoals vorige week zaterdagmorgen bij de Milieustraat in 't Heen. Tientallen automobilisten stonden vanaf 8.00 uur in de rij, wachtend totdat om 9.00 uur de eerste balen compost werden vrijgegeven.

Door Piet van Kampen

Het is een jaarlijks terugkerend ritueel. De gratis compost is 'in'. De vier balen per bezoeker vonden gretig aftrek. Sommigen proberen met een 'mag er ik ook vier voor mijn moeder want die kon niet komen' om een extra bonus te vergaren maar dat feestje ging meestal niet door. Tenzij men een identificatiebewijs kon tonen.

'Het zijn uitzonderingen dat wij dit doen', bevestigt een medewerker die samen met vele helpende handen 8700 balen moesten verstouwen. Iets na het middaguur was de hele voorraad 'uitverkocht' en keerde de rust bij de milieustraat weer terug.


Te weinig

Wethouder Corien van Starkenburg was samen met haar Noordwijkse collega Dennis Salman ook ter plekke om de handen uit de mouwen te steken. Van Starkenburg: 'In Katwijk wordt in verhouding nog steeds te weinig groente, fruit en tuinafval gescheiden. Dit moet beter worden. Er kan zoveel meer compost van worden gemaakt'. Een duidelijk signaal van de bewindsvrouwe die de eerste 'klant' meneer Hoek van twee balen voorzag. Slim van hem om op de fiets te komen want hij kon de file ontwijken en stond eerste rang. 'Ik kom elk jaar op de fiets voor twee balen, die kunnen in de fietstas' en tevreden reed hij met zijn vrachtje huiswaarts.


Operatie Steenbreek

De bezoekers kregen allemaal ook een tuinplantje mee. Dit in het kader van de Operatie Steenbreek. Een actie om mensen te stimuleren om meer groen in hun tuin of terras aan te brengen en minder stenen en tegels. De natuur heeft behoefte aan meer groen, goed voor de zuurstof maar vooral ook voor de vogels en insecten. Sommige soorten worden met uitsterven bedreigd zoals diverse vlindersoorten. Er is dus nog volop werk aan de milieuwinkel. Zorgvuldiger en bewuster GFT-afval scheiden en meer groen om het huis. Aan het werk dus. Met z'n allen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>