Openbaar of toch niet? | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
De Kies Transparant Krant veroorzaakte een heftige reactie van het nog zittende college. | Foto: Wim Siemerink
De Kies Transparant Krant veroorzaakte een heftige reactie van het nog zittende college. | Foto: Wim Siemerink (Foto: Picasa)
Politiek

Openbaar of toch niet?

Na de verkiezingsuitslagen is er grote commotie ontstaan bij enkele partijen in de politiek. Vooral de vlak voor de verkiezingen verspreide folder met de naam 'Kies Transparant krant' werd aanleiding tot ernstige verwijten aan de initiatiefnemers, comité Transparant Noordwijk. Volgens eigen zeggen een groeiend platform dat zich principieel richt tegen elke geheime deal met projectontwikkelaars.

Het College reageerde ongekend heftig op sommige teksten in de folder. Dit riep vooral bij veel belangstellende dorpsgenoten een aantal vragen op. Zo wekte het verbazing dat, nog voor er enig persoonlijk contact was geweest, er op de officiële website van de gemeente Noordwijk al eisen en dreigementen werden geuit. Bovendien is een terechte vraag waarom het college er voor koos om namen van slechts enkele betrokkenen te publiceren. Juist in een tijd waar privacy een hot item is.

Het dreigement van juridische stappen bracht bij enkelen grote schrik en vooral ongeloof. Zo ook de angst voor de financiële gevolgen van een rechtszaak. Zij werden echter al snel gerust gesteld toen Paul Brandjes reageerde en zich als lid van het platform aanmeldde. Daarbij kwam de mededeling dat hij alle financiële gevolgen voor zijn rekening wil nemen.

Het door het college gevraagde gesprek met Transparant Krant zien de comitéleden nu wel met veel vertrouwen tegemoet. Uit een persbericht blijkt dat men zich strijdlustig opstelt: 'Gezien de inhoud van het persbericht van het College eisen wij dit gesprek inmiddels ook vanuit onze zijde, omdat hierdoor de integriteit van het Comité en daarmee van de betrokken en verontruste burgers, is aangetast.'

Natuurlijk zochten wij contact met de burgemeester. Maar die wilde niet ingaan op ons verzoek om bovenstaande vragen in een gesprek te beantwoorden. Er kwam wel een verzoek van de afdeling communicatie om eventuele vragen op de mail te willen zetten met daar bij de belofte: 'dan pakken we deze zo spoedig als mogelijk op'.

Inmiddels is er de afspraak gemaakt dat comité en college op 19 december het gesprek aangaan. Maar of dit wel of niet in de openbaarheid gebeurt is nu nog onduidelijk.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>