Nu de samenwerking met Kondor Wessels is beëindigd blijft deze shameplek voorlopig nog wel bestaan.
Nu de samenwerking met Kondor Wessels is beëindigd blijft deze shameplek voorlopig nog wel bestaan. Foto: Picasa

B&W breken met Bever

Algemeen

Het college van B&W heeft de gemeenteraad op de hoogte gesteld van de beëindiging van de samenwerking met KondorWessels en Bever Holding. Met deze mededeling lijkt het ontwikkelen van de hele belangrijke locaties in Noordwijk weer verder weg dan ooit.

Door Wim Siemerink

Het gaat allemaal om de shameplekken waaronder het Gat van Palace, de voormalige drukkerij aan de Schoolstraat, het Vuurtorenplein, Esplanada en de manege aan de Northgodreef. Noordwijk leeft al jaren met het zogenaamde 'Ronniesyndroom'. Diverse colleges hebben al kennis kunnen maken met het onvoorspelbare gedrag van de heer Van de Putte, als eigenaar van Bever Holding.

Nadat bekend werd dat Bever Holding een samenwerkingsverband was aangegaan met Kondor Wessels ging dit college en met name wethouder Bakker vanaf 2016 in gesprek met de vertegenwoordiging van het bouwbedrijf Volker Wessels. Er werd steeds vaker gesuggereerd dat er een doorbraak zou zijn. Met regelmaat was het bericht: 'We zijn in goed gesprek en binnenkort zullen we de resultaten kunnen melden'.

Het optimisme werd nog groter nadat een groot deel van de opgelegde dwangsommen door Bever Holding werden betaald. Maar uiteindelijk blijkt nu dat realistische critici, die de wethouder waarschuwden dat samenwerken met de heer van de Putte zeer moeilijk zo niet onmogelijk is, hun gelijk halen. In de brief aan Kondor Wessels over het beëindigen van de samenwerking staat opvallend genoeg wel: 'Wij willen u hartelijk bedanken voor de goede samenwerking, uw inspanningen en de door u ontwikkelde plannen.

Voortouw

Het is nu wel duidelijk dat de partijen eigenlijk nooit tot elkaar kwamen. Het college zegt hier zelf over: 'Onzes inziens heeft dat vooral te maken met het feit dat de ontwikkelaar dan wel de grondeigenaar meer vierkante meters vloeroppervlak wil realiseren dan wij vanuit de gewenste ruimtelijke kwaliteit verantwoord vinden. Het college blijft wel optimistisch want ze schrijft over het gebrek aan samenwerking aan de gemeenteraad: 'Dit betekent dat wij nu het voortouw zullen gaan nemen in de ontwikkeling van het Vuurtorenplein op basis van de schetsplannen. Uiteraard zullen wij uw raad hierover informeren en hierin betrekken'. Het gaat hierbij opvallend genoeg om bestaande schetsplannen die door Kondor Wessels werden ontwikkeld.

Impasse

Ook dit college bleek, ondanks hun aanvankelijke optimisme, opnieuw niet in staat om zaken te doen met grondeigenaar Bever Holding. Hierdoor zullen de shameplekken voorlopig ons dorp blijven ontsieren. Een jammerlijke constatering van feiten die het 7 sterrengevoel bepaald niet positief zal beïnvloeden. Hoewel er nu even een impasse blijkt, wordt er vanuit sommige kringen, dan vooral vanuit het bedrijfsleven, aangedrongen om vooral toch te proberen om met Bever Holding in gesprek te blijven.

Een moeilijke opdracht aan het gemeentebestuur en de ambtelijke top van het nieuwe Noordwijk. Die direct al met een behoorlijk belastende erfenis van start zullen moeten gaan.

Uit de krant