Jordy Groot kopt over. | Foto: OrangePictures
Jordy Groot kopt over. | Foto: OrangePictures

ONS Sneek is SJC de baas

Algemeen

Opnieuw een nederlaag. Opnieuw teveel doelpunten tegen. Het debuut van SJC in de 3e divisie lijkt een eentonig verhaal te worden. De oorzaken zijn simpel te benoemen. Een verdediging die te vaak eenvoudig voorbij wordt gelopen en een behoorlijk gebrek aan scorend vermogen. En daarnaast de bijna logische pech van discutabele arbitrale beslissingen. SJC zit duidelijk in de hoek waar de klappen vallen.

SJC begon met een missie aan de wedstrijd tegen ONS Sneek. Er zou in deze thuiswedstrijd de volle winst gaan worden behaald. Pupil van de week, de 12-jarige Tim Schmal, had het goede voorbeeld gegeven door de 42-jarige keeper van Sneek Barry Ditewig heel fraai te passeren. Dat lukte Mike van Toor niet nadat hij de bal in de 16 zomaar voor de voeten kreeg. Tom Duindam moest even later ervaren dat routinier Ditewig een moeilijk te kloppen doelman is. Ook El Baouchi gaf zijn bal zoveel curve dat langs de verkeerde kant van de paal verdween.


Buitenspel

Toen viel de klap aan de andere kant. De op een lijn opererende SJC-defensie had al eerder kennis gemaakt met de scherp opererende Sneek-aanval. Waarbij zij wegens buitenspel werden terug gefloten. Maar in de 22e minuut zag de grensrechter zo´n duidelijk buitenspelgeval wel over het hoofd en keeper Haggerty, die de plaats van Schelvis had ingenomen,restte slechts het nakijken: 0-1
Scheidsrechter Gert Keijl wuifde glimlachend alle protesten weg en wees naar de middenstip.
Sjaak Polak wilde logischerwijs zijn aanvallend concept niet laten vallen. Druk coachend vanaf de zijlijn dwong hij zijn ploeg bij balbezit vooruit te blijven spelen. Wat resulteerde in een optisch overwicht. Opnieuw viel de goal aan de andere kant. Een goed genomen corner viel in het doelgebied. Op een wat knullige manier verdween hij in het net: 0-2.


Aanvallende bedoelingen

Na de rust toonde SJC opnieuw de aanvallende bedoelingen. En daarbij was Tom Duindam nu wel succesvol: 2-1. Nog geen minuut later leek de gelijkmaker te vallen. Yousef el Baouchi kwam handig langs zijn 2 bewakers, stoomde op maar schoot vanaf de 16 meterlijn keihard tegen de lat. Na bijna een uur viel toen ook nog de 1-3.

Hierop wisselde Polak de moegestreden Stef van der Zalm voor Melvin van Stijn en wat later kwam Demir Strojil voor Mike van Toor. SJC deed wat het kon maar dat bleek onvoldoende. De op de counter loerende Friezen werden nog eens extra geholpen met de beslissing bij opnieuw een dubieuze buitenspelsituatie: 1-4.
SJC bleef proberen het eigen spel te spelen, druk te zetten en ook in de kleine ruimtes te blijven voetballen. Dat leverden een optisch overwicht op maar de hardwerkende SJC-ers zagen steeds weer geen kans om de mogelijkheden te benutten en tot scoren te komen. Bovendien bleef het verdedigend een kwestie van billen knijpen.


Doorontwikkelen

Na afloop rees bij velen de vraag of SJC moet blijven volharden in het doorontwikkelen van het door Polak gepredikte aanvallende concept of dat gezien het grote aantal tegengoals moet worden gekozen voor een veel meer verdedigende strijdwijze. Op de huidige voet doorgaan vraagt mogelijk teveel van het huidige spelersmateriaal. Maar uit het blijven volharden in de huidige speelwijze volgt misschien straks het ontstaan van de automatismen, die in de tweede competitiehelft de vruchten zullen afwerpen. Het is aan de technische staf om oplossingen te bedenken die het aantal tegengoals moeten beperken.

Zaterdag wacht SJC opnieuw een moeilijke wedstrijd in Heemskerk tegen ODIN'59. De ploeg verloor van Jong FC Groningen maar is zeker geen ploeg waar zomaar van gewonnen kan worden.

Uit de krant