Burgemeester Rijpstra en Space Expo-directeur Rob van der Berg trekken het lint los. | Foto: Han Kuijper
Burgemeester Rijpstra en Space Expo-directeur Rob van der Berg trekken het lint los. | Foto: Han Kuijper Foto: Picasa

Space Shuttle naar het hart van de ruimtevaart

Algemeen

Burgemeester Rijpstra verzorgde de officiële handeling bij de ingebruikname van de nieuw Space Shuttle bij het Space Expo. Het Noordwijkse museum, genomineerd voor de titel 'Beste Evenementenlocatie van het jaar 2018', nam een zeer eigentijds vervoermiddel in gebruik.

Door Wim Siemerink

De shuttle vervoert geïnteresseerde bezoekers tijdens een vijf kwartier durende extra rondleiding. In combinatie met een bezoek aan Space Expo, brengt de shuttle bezoekers namelijk naar het centrum van de ruimtevaart op het zwaar bewaakte Estec-terrein. Dit dus wel onder speciale voorwaarden omdat de beveiliging van ESA-Estec hierom vraagt.

Directeur Rob van den Berg van Space Expo verwelkomde de speciale gasten en de pers. Hij benadrukte dat het gaat om een nieuwe en duurzame manier van elektrisch vervoer waarmee het museum weer jaren vooruit denkt te kunnen. 'Hiermee gaan we vele tienduizenden bezoekers van dienst zijn en hen de ruimtevaart van heel erg dichtbij laten beleven.

Burgemeester Rijpstra roemde Space Expo en hun speciale programma dat helemaal past in het Noordwijkse jaar van de ruimtevaart. Hij kondigde tevens een meerjarenplan aan, waarin de ontwikkeling van de Space Campus de belangrijkste plaats inneemt.

Hierna werd een grote strik met een reuze schaar doorgeknipt, waardoor de toegang tot de shuttle vrij kwam en de genodigden plaats konden nemen om van de eerste rondrit te genieten.

Natasja Heemskerk: 'Het festival heeft een bereik vanuit heel Nederland'. | Foto: IV

Uit de krant