Hans Stol overhandigt namens stichting PIN aan burgemeester Rijpstra de zienswijze inzake Bronsgeest. | Foto: WS
Hans Stol overhandigt namens stichting PIN aan burgemeester Rijpstra de zienswijze inzake Bronsgeest. | Foto: WS

Stichting PIN dient zienswijze in over Bronsgeest

Algemeen

Deze week kwam stichting PIN opnieuw in actie. Deze keer om de gemeenteraad nog voor het zomerreces te informeren over hun mening betreffende het voorontwerpbestemmingsplan Bronsgeest. Zij komen in het geweer omdat zij van mening zijn dat de meerderheid van de Noordwijkers voorlopig zou willen afzien van het bebouwen van Bronsgeest.

Stichting PIN is opgericht omdat zij van mening waren dat de Noordwijkse politiek zich, volgens bij de politiek betrokken geraakte Noordwijkers, niet wist te gedragen zoals dit bij het dualisme de bedoeling is. De coalitiepartijen laten volgens Stol de oren te veel hangen naar wat het college predikt. Oog en voor wat er onder de burgers leeft wordt volgens de stichting PIN slechts selectief naar de dagelijkse politieke praktijk vertaald.


Bronsgeest

Deze week overhandigde de voorzitter van de stichting dr. ir. Hans Stol een schriftelijke zienswijze inzake het voorontwerp bestemmingsplan Bronsgeest. De heer Stol meldde burgemeester Rijpstra: 'Onze Stichting doet dit na een korte inventarisatie namens 116 burgers, die middels het plaatsen van een handtekening, dan wel via een reactie op de website van de stichting, hebben laten weten met de zienswijze in te stemmen. En hiermee hebben aangegeven onze inspraakreactie te ondersteunen. Wij voegen hierbij de lijst van degenen die de zienswijze ondersteunen en hiermee dus ook hun inspraakreactie op het Voorontwerpbestemmingsplan Bronsgeest geven, toe', aldus Stol. Eerder sprak hij namens PIN, voorafgaande aan de raadsvergadering, de gemeenteraad hierover ook al toe.


Bebouwen ongewenst

Volgens PIN ligt juist in Bronsgeest een belangrijk stukje cultureel erfgoed. Onderdeel van het door de regering geselecteerde nationaal park Hollandse Duinen. Waarin de tot bollengrond getransformeerde binnenduinen van groot historisch belang zijn en waar bebouwing dus ongewenst is.
De stichting is van oordeel dat er alles aan gedaan dient te worden om de fraaie entree van Noordwijk vanaf Voorhout niet verder aan te tasten met bouwmassa's. Omdat verstedelijking op deze plek zowel cultureel en ecologisch alsmede economisch,niet gewenst zou zijn. Volgens de stichting zou bebouwing ook vanuit de woningbehoefte niet noodzakelijk zijn omdat alleen al in Noordwijk op andere locaties 2500 woningen gerealiseerd worden of kunnen worden. Bovendien denkt men dat na de fusie Noordwijkerhout nog veel meer zal gaan bijdragen aan de oplossing van het Noordwijkse woningbouwprobleem.
De stichting stelt zelfs voor om er te midden van de bollenvelden het nieuwe gemeentehuis te ontwikkelen als belangrijke basis van een woontoren met daarboven mogelijk een aantal lagen sociale woningen. Ook verzet de stichting zich niet tegen beperkte laagbouw in een parkachtige omgeving zoals Duineveld, Breloftpark en Everwijnpark.


Te weinig daadkracht

Stol, die wel banden heeft met Lijst Salman en ook met de VVD, benadrukt tegen over ons dat de Stichting juist helemaal niet gelieerd is aan een specifieke politieke partij, zoals hier en daar volgens hem wel wordt beweerd. De stichting vertegenwoordigt de bewoners in brede zin en stelt zich op het standpunt dat de politiek in Noordwijk te weinig daadkracht toont. Ook dat de burgers uiteindelijk bij de daadwerkelijke besluitvorming nauwelijks meer worden ingeschakeld.
Om op tijd de aandacht te vragen voor behandeling van belangrijke onderwerpen plaatst de stichting advertenties in de lokale krant, die nogal eens worden bekritiseerd omdat zij aanstootgevend zouden zijn. Kenmerkend in de bedoelde advertenties zijn 3 aapjes die 'horen,zien en zwijgen' verbeelden. In een cartoonachtige sfeer gaat het daarbij over de actuele politiek, politieke spelletjes, persoonlijke belangen of zelfs platte rancune. Daarbij worden politici nadrukkelijk op de hak genomen, wat door de gemeenteraadsleden niet altijd wordt gewaardeerd.

Uit de krant