De reconstructie van de Parallelboulevard wordt opnieuw vertraagd door grondwaterproblemen. | Foto: WS
De reconstructie van de Parallelboulevard wordt opnieuw vertraagd door grondwaterproblemen. | Foto: WS

Vertraging bij reconstructie Parallelboulevard

Algemeen

De Parallelboulevard moet op de schop. Maar de start van uitvoering van de plannen laat nog wel even op zich wachten. Er zijn nogal wat zaken die vertragingen veroorzaken. Omwonenden en belanghebbenden maken zich zorgen. Woongenot en wateroverlast zijn nadrukkelijk in het geding.

De Parallelboulevard is en blijft een belangrijke verkeersader in het toeristisch kerngebied. Nadat besloten werd dat reconstructie noodzakelijk was koos men voor een snelle afhandeling. Die zou moeten starten op 3 september.

Inmiddels is de uitvoering met niet minder dan een jaar vertraagd. Bovendien duiden de aangekondigde extra maatregelen erop dat ook de uitvoering langer zal duren dan gepland. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de grondmaatregelen die nodig zijn om de grondwateroverlast en de problemen die er zijn na heftige regenbuien, op te lossen. In de grond wordt een zogenaamd infiltratieriool aangelegd. Hierdoor kan het water wegzakken in de ondergrond. Voorwaarde om dit te kunnen doen is weer dat de huidige hoge grondwaterstand wordt verlaagd. De aangekondigde grondwatermaatregel in de Parallelboulevard zal geen veranderingen aanbrengen in het al goedgekeurde ontwerp van de reconstructie.


Drainage

Maar ook de aanleg van een drain zorgt voor vertraging. Met instemming van Rijkswaterstaat heeft Rijnland namelijk gekozen voor het aanbrengen van een drainage onder Parallel Boulevard. Als vervanging van de totaal mislukte operatie aan de K.W. Boulevard. Alleen al het samenvoegen van de drain in het plan van de Parallel Boulevard duurt nog heel 2018. De besluitvorming en aanbesteding komt dan in 2019. De start van de uitvoering staat gepland voor het najaar van 2019 en duurt in verschillende fases ongeveer 2 jaar. Het is duidelijk dat tijdens en na de uitvoering van de reconstructie een en ander heel veel overlast kan veroorzaken bij omwonenden en belanghebbenden, die daarom recentelijk weer zijn bijgepraat.

Uit de krant