Afbeelding

Vroege Vogels op bezoek

Algemeen

Regelmatig krijgen ik de vraag of we mee willen werken aan een tv- en/of radioprogramma. Een maand geleden belde de redactie van BNN/VARA's Vroege Vogels met de vraag of we mee wilden werken aan een programma van 40 minuten vanuit Nationaal Park Hollandse Duinen. Of ik tijd had om met collega duinbeheerder Hans Lucas van DUNEA een oriënterend gesprek te hebben?

Enkele dagen later stroomde de ideeën over tafel. Ondanks dat het programma de afgelopen weken – in het staartje van de winter - werd opgenomen was er geen tekort aan onderwerpen: korstmossen en mossen zijn dit seizoen op hun mooist, stormen laten het duin volop in beweging zijn en de konijnentelling valt in deze periode, wie weet strandt er een bruinvis of zeehond, hoe gaan planten om met het Nederlandse woestijnklimaat in de duinen om nog maar niet te spreken over in winterslaap zijnde vleermuizen?
Nog geen twee dagen later tijd voor een locatie bezoek en of we een plek wisten waar de cameramensen, de geluidsmensen, de dronepiloot, de logistiek manager en de verslaggevers konden slapen. Een korte blik in ons kantoor en wat vragen leverde een eenvoudig antwoord op. In de vergaderruimte van ons kantoor was wel plek te maken voor enkele veldbedden. De uitvalsbasis voor de Vroege Vogels was daarmee vastgelegd.
Een dag lang reden we door het duin en werden verhaallijnen en locaties aan elkaar geknoopt. In het kader van het de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) van de provincie Zuid-Holland wilde we laten zien hoe zand van strand tot achterland doorstuift. Zo houden we de soortenrijkdom van het duin in stand en liefst zelfs wordt ze bevorderd. Het 5000-soortenjaar, waarin we samen met vrijwilligers 5000 plant- en diersoorten in de duinen proberen te vinden, levert prachtige soorten op. Maar hoe kunnen we dat aan de kijker laten zien nu het nog zo koud is in het duin. Soms vielen prachtige plekken af. Een andere keer was het zoeken naar een mooie plek om net dat ene plantje in beeld te kunnen brengen.
En dan is het zover. Maandagochtend vroeg in de morgen wordt het kantoor in Noordwijk overspoeld met camera's, drones, microfoons, proviand, computers, veldbedden, schuiltentjes, cameravallen en nog veel meer. Geen straaltje zonlicht werd onbenut gelaten. En zelfs in het donker van de nacht waren mensen actief om het Nationaal Park Hollands Duin in beeld te brengen. Twee dagen hectiek en dan, dan is het ineens stil op kantoor.
De uitzending van Vroege Vogels TV van vrijdag 23 maart kun je terugzien op Uitzending gemist of kijk op www.vroegevogels.nl

Uit de krant