Tweede Kamertje spelen

Algemeen

Mijn trouwe lezers weten best wel dat ik heel veel bewondering heb voor raadsleden die hun positie als democratisch gekozen volksvertegenwoordiger serieus nemen. Raadslid zijn is niet niks.

Maar de lezers weten inmiddels ook dat ik uiterst cynisch kan reageren op populistisch gedrag en bijbehorende uitspraken. Dan vergeet ik vaak even de goedwillendheid en focus ik me op de vermeende deskundigheid. Vol goede moed volgde ik daarbij het fusietraject. Daarbij stel ik inmiddels vast dat er te weinig vrouwen in actief zijn. Ik zie de vraagtekens verschijnen. Maar ik schrijf dit omdat algemeen wordt aangenomen dat vrouwen 2 dingen tegelijk kunnen. Op dit moment is dit in Noordwijk noodzaak. Werken aan de fusie maar ook door blijven gaan met de noodzakelijk actuele ontwikkelingen.
Tijdens de avond waar Noordwijkers en Noordwijkerhouters gezamenlijk en uitbundig lieten weten hoe hard er wel gewerkt wordt aan het 'Nieuwe Noordwijk' verklapte een politicus me dat een deel van het ambtelijk apparaat inderdaad inmiddels minimaal presteert. Hij wees op hen met 0 uren contracten en die via payrol worden gehonoreerd voor hun harde werken. Zij zouden volgens mijn bron de broodnodige extra inspanningen maar onzin te vinden. Daardoor zouden er heel veel zaken maar heel langzaam worden opgepakt.
Nu stel ik vast dat ook dezelfde bron boter op het hoofd heeft want in de vergaderkring werd daar met geen woord over gesproken. Maar er werd wel heel enthousiast geroepen dat het huidige werk aan de toekomstige nieuwe gemeente 'een feest' is. En bij dat feest worden er slingers opgehangen. Een daarvan is het zogenaamde 'Tweede Kamertje spelen'. Jawel. In het 'nieuwe Noordwijk' gaan we, indien de werkgroep nieuwe werkwijze zijn zin krijgt, Tweede Kamertje spelen. Nu maakt hij een grapje, zie ik u denken. Maar geïnteresseerden kunnen het zelf allemaal beluisteren via de site van de gemeente Noordwijk.
De toekomstige raadsleden zijn niet alleen via de radio te beluisteren, maar zeker ook te zien via een tv-uitzending. Raadsvergaderingen compleet met beeld en geluid, is een eerste voorwaarde. Maar daarnaast moet er net als in de Kamer een spreekgestoelte komen vanwaar standpunten worden overgebracht richting de toehoorders. Daarbij hoort natuurlijk dan zo'n interruptiemicrofoon, waarachter zich de rij kan vormen van mensen die willen reageren.
Haha, voor alle (122) politiek geïnteresseerde dorpsgenoten Tweede Kamertje spelen. Met cameraopstelling waardoor de goedogende politici, voor dit soort gelegenheden natuurlijk aangekleed door een duurbetaalde maar zeer deskundige styliste, als ware politieke dorpshelden gaan staan redeneren.
Ik voorzie de Noordwijkse imitaties van landelijke politici. Een Pechtholtje, een Aschertje mogelijk zelfs een Wildersje. Ik kijk al verlangend uit naar een Marijnisje en een Thiemensje. Of zou men voor die tijd in de realiteit terugkeren? Haha, Ik hoop het maar.

Uit de krant