Het voormalig Zilveren Kruis gebouw lijkt de rol te krijgen van toekomstig Noordwijks gemeentehuis. | Foto: WS
Het voormalig Zilveren Kruis gebouw lijkt de rol te krijgen van toekomstig Noordwijks gemeentehuis. | Foto: WS

Zoektocht naar een nieuw gemeentehuis

Algemeen

Dat een fusie aanstaande is lijkt voor iedereen inmiddels wel duidelijk. Voor de betreffende verantwoordelijken is hierbij nog heel veel werk te verzetten. Dat was al bekend maar werd deze week nog weer eens extra benadrukt door de Stuurgroep. Die de pers had uitgenodigd kennis te nemen van de voorgang in het proces.

Het was burgemeester Goedhart die aan de hand van een strak schema de diverse belangrijke onderwerpen ter tafel bracht. Maar hoe belangrijk de onderwerpen ook zijn, spectaculair nieuws is niet te melden. Wat nog steeds concreet blijkt is dat per 1 januari 2019 de beiden gemeenten tot een eenheid zullen zijn samengesmolten. Dat zal ook na de hoorzitting in de Tweede Kamer op 31 januari zeer waarschijnlijk nog steeds een waarheid zijn. Voornamelijk omdat er daar grote waarde wordt gehecht aan het feit dat beide gemeenten vrijwillig voor het voorstel tot samengaan hebben gekozen.


Nieuwe visie

Burgemeester Goedhart verklaarde opnieuw dat het proces 'goed op stoom' ligt. En dat er heel veel werk wordt verzet. Hij verklaarde daarnaast dat het gewone dagelijkse werk gewoon doorgaat omdat voor het fusieproces redelijk veel externe hulp wordt ingeschakeld.
Ook de Noordwijkerhoutse wethouder Bilars was enthousiast. Zijn specifieke rol betreft de uitstraling van de nieuw te vormen eenheid: 'Het gaat er vooral om wat we als gemeente Noordwijk willen zijn'.Het geproduceerde beleidsdocument gaat uit van betrouwbaarheid, wendbaarheid en veerkracht. Naast de gemeentelijke taak om inwoners met elkaar te verbinden. Daarbij hoort natuurlijk ook een proces van vernieuwing. Bilars verduidelijkte dat een betrouwbare gemeente altijd zal moeten uitvoeren wat er is beloofd. En dat een wendbare gemeente heel snel kan schakelen bij veranderende omstandigheden en borg staat voor een snelle aanpak. Hij benadrukte dat een veerkrachtige gemeente heel snel weet te reageren op het onverwachte. Terwijl het verbinden zal zijn gericht op het zoeken naar de eenheid tussen de 4 bestaande kernen.


Huisvesting

Voor de bewoners is en blijft de meest belangrijke vraag: 'Waar komt ons gemeentehuis toch te staan?' Vanuit de raden was al eerder een werkgroep geformeerd die constateerde dat de visie op de huisvesting een 'snelkookpanproduct' dreigt te worden.
Terwijl er wordt gesproken over het zogenaamde 'nieuwe werken' waarbij men niet plaatsgebonden actief kan zij, blijkt dat de ambtelijke werkgroep er een eigen denken op na houdt. Waarbij geborgenheid kennelijk centraal staat. Want uit die hoek komt het nadrukkelijke advies om alle ambtenaren vooral bij elkaar in één gebouw te huisvesten. Er moeten ongeveer 350 ambtenaren een plekje krijgen achter de bureaus. Hoewel eerder het op verschillende locaties huisvesten de voorkeur leek te hebben, kijkt men nu toch nadrukkelijker, mede door de wensen van het ambtelijk apparaat, naar een toekomstige locatie. Daarbij lijkt het uitbreiden van de huidige locatie aan de Goohorstlaan de voorkeur te genieten Volgens wethouder Gerben van Duin zijn er gesprekken gaande met eigenaar Achmea Vastgoed. Maar uiteindelijk sluit men het realiseren van een fonkelnieuw gebouw op een centrale plek ook nog niet uit.

Wethouder Bilars mocht dan enthousiast zijn over de nieuw te vormen gemeentelijke grootheid, hij erkende ook wel dat het nieuwe Noordwijk een kleine speler blijft, niet zo zeer in de regio Bollenstreek als wel in het grote verband van Rijnland.

Dat het nieuwe Noordwijk veel heil ziet in een zogenaamde 'Smart City'-status lijkt in deze tijd niet onlogisch. De digitale mogelijkheden en het feit dat een nieuw systeem kan worden ingevoerd geven alle aanleiding om hier vol op in te zetten. Hierbij praktische koppelingen te ontwikkelen tussen heel veel data ten dienste van de bewoners. Tot slot werd duidelijk dat er 3 tot 5 jaar nodig is om dit alles goed voor elkaar te krijgen.

Uit de krant